zad
zad: | | x+1 | |
oblicz pochodną arctg√ |
| |
| | x+2 | |
6 cze 20:57
zad: caly uladek pod pierwiastekiem
6 cze 20:57
zad: ?
6 cze 21:11
zad: 
?
6 cze 21:20
zad: moze tylko ktos rozpisac złozenie?
6 cze 21:21
Bogdan:
| | √x + 1 | |
f(x) = arctg |
| , x ≥ −1 |
| | √x + 2 | |
| | 1 | | | 1 | | 1 | |
| *√x + 2 − |
| *√x + 1 | | 2√x + 1 | | 2√x + 2 | |
| |
f'(x) = |
| * |
| = E |
| | | | x + 2 | |
spróbuj dokończyć
6 cze 21:47
zad: mianownik nei do kwadratu?
6 cze 22:14
zad: i nie ma byc jeszcze razy (x+2)'
6 cze 22:14
zad: i w ułamku 1 to tez do kwadratu to x+1/x+2
6 cze 22:15
zad: | | 2x+3 | |
a co z tym dalej ?U{1} |
| }* |
| | x+2 | |
6 cze 22:18
Bogdan:
to potrafisz kontynuować i doprowadzić wyrażenie do prostszej postaci, czy nie?,
zostały do wykonania proste działania.
6 cze 22:25
zad: nie umiem
7 cze 18:59
zad:
7 cze 19:50
Godzio:
Po przemnożeniu przez ten duży ułamek zauważ że x + 2 się skróci więc tego nie biorę pod uwagę
| √x + 2 | | √x + 1 | | x + 2 − (x + 1) | |
| − |
| = |
| = |
| 2√x + 1 | | 2√x + 2 | | 2√(x + 1)(x + 2) | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| 2x + 3 | | 2√(x + 1)(x + 2) | | 2(2x + 3)√x2 + 3x + 2 | |
8 cze 14:21