Prosze o pomoc przy całce...
Aga: Kłopot z całką.

Mam do obliczenia całkę oznaczoną, ale niestety nie wiem co z nią zrobić..
3
∫ x
2 *
√9−x2 dx zrobiłam podstawienie
−3
t =
√9−x2 |
2
t
2=9−x
2
2tdt=−2xdx
tdt=−xdx
Oraz wyliczyłam, że x
2 =9−t
2 jednakże nie ratuje mnie to w tym przykładzie.. mogę liczyć na
jakąś podpowiedź? z góry dziekuję!
6 cze 20:52
Godzio:
Może spróbuj tak:
| | x | | x | |
x = 3sint ⇒ sint = |
| ⇒ t = arcsin |
| |
| | 3 | | 3 | |
dx = 3costdt
6 cze 21:05
Aga: skąd sinusy i cosinusy?
6 cze 21:07
Grześ: na taki sposób trzeba wpaść po prostu

Ładnie wtedy pierwiastek się upraszcza
6 cze 21:11
Aga: niestety tego nie widzę..
6 cze 21:11
Godzio:
Trzeba było coś wymyślić, a to podstawienie wydaje się tu sensowne
6 cze 21:13
Aga: nigdy wcześniej nie miałam takiego przykładu, gdzie znikąd pojawiłyby się sin i cos..
6 cze 21:14
Godzio:
Takie podstawienie, trzeba się przyzwyczaić że spotkasz się z najróżniejszymi całkami
6 cze 21:15
Aga: czyli jest ono typowe, dla jakiejś grupy całek?
6 cze 21:21
Godzio: Tak, np. takiej postaci:
∫√a2 − x2dx
6 cze 21:26
Aga: czyli wtedy powinnam stosowac podstawienie ze x=asint ?
6 cze 21:28
Godzio:
Tak
6 cze 21:28
Aga: teraz rozumiem
6 cze 21:42