Oblicz niewiadome
Julia: Oblicz a,b i r
(10−a)2+(2−b)2=r2
(4−a)2+(8−b)2=r2
(−8−a)2+(8−b)2=r2
6 cze 20:36
pomagacz:
liczysz tak aby wyciągnąć konkretną literkę
1.
(10 − a)2 + (2 − b)2 = r2 | √
r = √(10 − a)2 + (2 − b)2
podobnie dla a oraz b
6 cze 20:40
Grześ: 2 z 3. odejmij:
(4−a)
2+(8−b)
2−(−8−a)
2−(8−b)
2=r
2−r
2
(4−a)
2−(a+8)
2=0
a
2−8a+16−(a
2+16a+64)=0
−24a−48=0
a=−2, teraz podstaw do dwoch pierwszych:
(10+2)
2+(2−b)
2=r
2
(4+2)
2+(8−b)
2=r
2
144+(2−b)
2=r
2
36+(8−b)
2=r
2, stronami odejmij:
108+(2−b)
2−(8−b)
2=0
108+b
2−4b+4−b
2+16b−64=0
12b+48=0
b=−4, teraz podstaw do dowolnego równania i wylicz r
6 cze 20:42
Julia: w odp.mam, że b=4 ale mi też wyszło jak Tb, że b=−4 więc chyba jest dobrze
6 cze 21:08
Julia: wyszło mi że r2=200 dobrze?
6 cze 21:24
Julia: ale w odp.jest że r=52 i nie mogę do tego dojść
6 cze 21:27
Grześ: nie wiem. może podałaś źle ułożony układ.. z tego co widze ten układ jest dobrze policzony..
nie wiem
6 cze 21:38