trygonometria
bardzo prosze o pomoc: Oblicz:
x=sin2165o - cos2165o
y= sin195o * cos195o
bardzo prosze o pomoc
2 mar 19:40
Mickej: jedziesz na podstawie wzorów których jest multum
ale x to najprościej będzie zrobić tak
a2-b2=(a-b)(a+b)
x=(sin165-cos165)(sin165+cos165)
teraz tak
sin165= sin(180-15)=sin180cos15-cos180sin15 podstawiasz wartości i masz napisze ci
jeszcze ile wynosi sin i cos kąta
sin 180=0
cos180=-1
sin15=(√6+√4)\4
cos15=(√6+√4)\4
a y to tez rozpisz sobie na sin(180+15)cos(180+15)
2 mar 19:50
bardzo prosze o pomoc: w ogole tego nie rozumiem
2 mar 19:58
Mickej: nie ma co rozumieć

ja tez tego nie rozumiem a żyje

na to są wzory

i się robi według
wzorów
2 mar 21:01