Równania, nierówności, zadanie tekstowe
Karolina: Moglibyście mi pomóc? Mianowicie dostałam listę 28 zadań z matematyki ( ot tak bo pani się
zachciało powtarzać wszystkie działy od początku , bo wcześniej skończyliśmy materiał

)
Oto kilka z nich:
1 )czy jest taka liczba dwucyfrowa, której suma cyfr wynosi 11 a liczba otrzymana po
przestawieniu cyfr jesst o 11 większa od szukanej
2) Dwa ogródki w kształcie prostokąta mają pola tej samej wielkości. Szerokość pierwszeg wynosi
8 m, a drugiego 16m. Długość pierwszego jest o 5 metrów większa niż długość drugiego. Obl,
długość płotu ogradzającego obie działki.
6 cze 20:04
ancymon: 1)
x=10b+c
10b+c=11
10c+b=21
a w drugim to nie wiem z czym mozesz miec problem
6 cze 20:09
tn:
10b+c=11
10c+b=22 /nie powinna być tak/
6 cze 20:42
Grześ: yy.. suma cyfr:
b+c=11
10b+c=11+10c+b
6 cze 20:45
Grześ: tylko teraz
b− cyfra jednostek przed przestawieniem
c− cyfra dziesiątek przed przestawieniem
6 cze 20:46
krystek: taki błąd do przez roztargnienie.Przepisujący musi uważać.
A tak powinno być jak piszesz−tn
6 cze 20:46
ancymon: masz racje Grzesiu
6 cze 20:54