krawedź sześcianu i pole
kubra1999: mam problem pomożecie mam zadanie o treści:
Oblicz długość krawedzi sześćianu. którego pole powierzchni całkowitej jest równe
216cm2(miałbyć indeks górny)
6 cze 19:42
ancymon: P=216 cm2
niech a oznacza krawędź sześcianu, wtedy P=a2 * 6 = 216 cm2 ⇔ a2= 36 cm2⇔ a =6
6 cze 19:58
anka:
No, ręce opadają jak się widzi takie zadanie i bezradność człowieka nie umiejącego albo
nie chcącego go rozwiązać.
Tumanie − ile ścian ma sześcian?, jakie pole ma jedna ściana sześcianu, jeśli wszystkie
ściany mają łącznie 216 cm2?, jaką figurą jest każda ze ścian sześcianu?, itd.
Sam sobie rozwiąż to zadanie, a jak nie potrafisz to rzuć szkolę i weź się do jakieś roboty.
6 cze 20:04
anka:
I po co rozwiązujecie tumanom zadania, przez to niczego się nie nauczą, ciągle będą coś
ściągać i odpisywać.
6 cze 20:05
kubra1999: anka chciałbym rzucić szkołe z chęcią a to że mam takie zadanie i nie potrafie go rozwiązać to
dlatego że jestem w 5 klasie podst.
7 cze 19:16
kubra1999: a ancymonowi dziękuję
7 cze 19:16