POMOCY !!!
Dominik: Pomocy Panie Jakubie ! " Punkt M =(−3,4) należy do prostej l, która jest prostopadła do prostej
k : y = 3x + 7 . Znajdź równanie prostej l.
6 cze 19:08
Nie jestem mądry: Nie jestem panem Jakubem ale mogę rozwiązać
y=ax+b jeśli prosta l to współczynniki kierunkowy a= −13
więc mamy równanie y= −13x+b
Prosta przechodzi przez punkt M= (−3,4) więc
4= −3*(−13)+b ⇒ b= 3 i prosta ma równanie:
y= −13x+3
6 cze 19:20
Dominik: O.o Dziękuję. Mogę prosić o takie szczegółowe wytłumaczenie ?
6 cze 19:25
Dominik: aaa takie " Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, którego końcami są punkty przecięcia
prostej o równaniu 2x − y + 6 =0 z osiami układu współrzędnych " bardzo proszę o pomoc
ponieważ jutro mam ostateczna poprawę i jak to obleje to nie zdam ; / ; /
6 cze 19:28
Nie jestem mądry:
prosta ma równanie y= 2x+6
Jeśli przecina oś Oy to x=0 więc podstawiamy i szukamy y
y= 2*0+6
y=6 Prosta przecina oś Oy w punkcie (0,6)
Jeśli prosta przecina oś Ox to y= 0 więc szukamy x
0= 2x+6
−2x=6 ⇒ x= −3 Prosta przecina oś Ox w punkcie ( −3,0)
Tera szukamy równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(0,6) i B=( −3,0)
Korzystamy ze wzoru
(y−y
a)(x
b−x
a)−(y
b−y
a)(x−x
a)=0
I mamy:
(y−6)(−3−0)−(0−6)(x−0)
−3y+18+6x=0
3y= 6x+18
y= 2x+6
Szukamy teraz równanie symetrycznej:
jeśli prosta jest symetryczna do odcinka to jest prostopadła i przechodzi przez środek tego
odcinka
Szukam współrzędne środka odcinka AB
| | 0−3 | | 6+0 | | 3 | |
S=( |
| , |
| ) S= (− |
| ,3)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Prosta prostopadła do prostej y= 2x+6 ma równanie :
przechodzi przez punkt S szukamy b:
| | 3 | | 1 | | 3 | | 9 | |
3= − |
| *(− |
| )+b ⇒ b= 3− |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
więc symetralna odcinka AB ma równanie
6 cze 19:47
Dominik: Kurde nie moge tego załapać
6 cze 20:06
Dominik: Jestem chyba jakiś inny .. nie kumam tego !
6 cze 20:06
6 cze 20:09
Dominik: no tak wiem kurcze ... czytałem to i tak to jest nawet luz. Umiem :
−Prosta o równaniu y = 7x−m+5 przechodzi przez punkt A=(1,3). Wyznacz m
−Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P=(−1,5) i Q=(2,−4)
−wyznacz odległość punktu M=(3,−2) od prostej y=x−2
a nie umiem tych zadań co prosiłem o rozwiązanie i np "Uzasadnij , że trójkąt ABC , gdzie
A=(6,−1), B=(4,3) c=(3,2) jest trójkątem prostokątnym. Oblicz pole ΔABC.
6 cze 20:14
Nie jestem mądry: No to łatwe wyznacz równania prostych przechodzących przez dwa punkty ( AB BC AC ) i sprawdz
czy któreś dwie są ze sobą prostopadłe i cały dowód trzeba tylko trochę pomyśleć
6 cze 20:17
Nie jestem mądry: Kliknij na "Zadania + Rozwiązania " i zobacz przykłady co i jak się robi
6 cze 20:19
Dominik: Mogę poprosić o rozwiązanie a ja jak zrobię to sobie sprawdzę ?
6 cze 20:19
anka:
to se najpierw sam zrób i poproś o sprawdzenie
6 cze 20:20
Nie jestem mądry: No właśnie zrób a ja lub ktoś inny sprawdzimy
6 cze 20:22
Dominik: Okej

ale mi to troszkę czasu zajmie
6 cze 20:22
Dominik: I AB I = √(xb − xa )2 + (yb − ya)2
I AB I = √(4−6)2 + (3−(−1))2
I AB I = √16−36) + ( 9+ 1 )
I AB I = √−20 + 10
I AB I = √−10
coś na tej zasadzie ?
6 cze 20:33
Dominik: nie wiem czy to jest w ogóle dobrze

poważnie jestem debilem jeżeli chodzi o mate

xD
6 cze 20:34
anka:
ale tuman, ile jest (−2)2 ora 42 ?
6 cze 20:38
Dominik: xd ... 4 bo − *− = + a 42=16
6 cze 20:39
Nie jestem mądry: AB:
(y+1)(4−6) − (3+1)(x−6)=0
−2y−2−3x+18−x+6=0
−2y−4x+22=0
2y= −4x+22
y= −2x+22
BC
(y−3)(3−4) − (2−3)(x−4)=0
−y+3+x−4=0
y= x−1
AC
(y+1)(3−6) − (2+1)(x−6)=0
−3y−3−3x+6=0
3y= −3x+3
y= −x+1
BC ⊥ AC więc trójkąt ABC jest prostokątny
Teraz szukamy pole trójkąta
Długość odcinka AB:
√4+16=√20= 2√5
6 cze 20:40
Nie jestem mądry: Masz rozwiązanie w połowie zostało tylko obliczyć pole . Chłopie nie dziwię się że masz
zagrożenie jak nawet liczby do kwadratu nie umiesz poprawnie podnieść
6 cze 20:42
Dominik: o ja pierd*** serio jesteś bogiem jeżeli chodzi o mote ... szacun ..
6 cze 20:42
Dominik: mate*
6 cze 20:43
Nie jestem mądry: Bogiem nie jestem ale matematykę lubię a te zadania to są podstawa nie ma nawet co robić
6 cze 20:45
Dominik: teraz to mi się już wszystko pierniczy .. siedze nad tym parę godzin i nic ...
6 cze 20:47
Dominik: Nie jestem mądry: Nie jestem panem Jakubem ale mogę rozwiązać y=ax+b jeśli prosta l to
współczynniki kierunkowy a= −13 więc mamy równanie y= −13x+b Prosta przechodzi przez punkt M=
(−3,4) więc 4= −3*(−13)+b ⇒ b= 3 i prosta ma równanie: y= −13x+3 −−−−−−−−− ale skąd −13
6 cze 21:33
Dominik: aaa już kumam dobra dzięki : *
6 cze 21:50