barress: w urnie znajduje sie n kul czarnych i 2n bialych// losujemy jednoczesnie dwie kule...mam
pytanie, czy omega w tym zdaniu bedzie C 2 z 3n

/ czy jakas inna? bo robie tak i nie
wychodzi mi zadanie
8 kwi 17:32
Moog vel Marek: to zadanie już byla kilka postów niżej, poszukaj
8 kwi 19:04
Agatusia: no tak.
do omegi musisz wylosowac 2 kule ze wszystkiego. czyli n + 2n
8 kwi 19:04
lol: To jest czyjeś rozwiązanie bo wczesniej było to zadanie "b"
Powyżej moc zbioru A chyba nie jest dobrze policzona - jeszcze raz:
Moc zbioru Ω = (3n po 3) (symbol Newtona)
czyli moc zbioru Ω = 3n*(3n-1)*(3n-2)/6
(to było dobrze)
Moc zbioru A, wszystkich zdarzeń sprzyjających
= (n po 2) * (2n po 1) + (n po 3)*(2n po 0) =
= n*(n-1)/2 * 2n + n*(n-1)*(n-2)/6.
8 kwi 22:24