zad.
teczka: Na jakie odcinki należy podzielić drut długości 44m, aby można było ułożyć z nich prostokąt o
największym polu? Oblicz to pole.
6 cze 17:46
bart: 2a+2b=44
P=ab ma byc max'em

a+b=22
a=22−b
P=(22−b)*b
P=−b
2+22b
P(a)'=−2b+22
−2b+22=0
b=11
a=22−11=11
to bedzie prostokat o wymiarch 11x11
6 cze 17:56
krystek: Jeżeli to szkoła średnia nie ma pochodnych.
P(b)=−b2+22 jest to funkcja kwadratowa i przyjmuje wartość największą w wierzchołku czyli dla
x=−BA czyli x=222=11 naszyą niewiadoma jest b patrz jw.
6 cze 18:20