Wielomiany
Kuba: Witam
Mam problem z zadaniem, zadanie wygląda tak:
Dane jest wielomian
W(x)=2x
3−x
2−7 wartość dla x=−2 wynosi
a)−27
b)−19
c)13
d)5
I mam do tego pytanie czy postawiona liczba −2 będzie na plusie czy na minusie
6 cze 17:41
ziomek: jeżeli podnoszona jest do kwadratu lub parzystej potęgi to generalnie i tak będzie dodatnia
niezależnie od znaku.
−22=4
bo −2*−2=4
parzysta liczba minusów.
jeżeli nieparzystej to wtedy znak ma znaczenie
−23=−8
bo −2*−2*−2=−8
nie parzysta liczba minusów.
pamiętaj że pomiędzy liczbami jest mnożenie tzn 2*x3
6 cze 18:02
ICSP: ziomek niestety ale muszę ciebie rozczarować
−22 = −4
(−2)2 = 4
Bardzo często spotykany błąd.
Akurat w potęgach trzeciego stopnia nie ma dużej różnicy oprócz właśnie tej wynikajacej z
zapisu
−23 = −8
(−2)3 = −8
6 cze 18:14
krystek: 2*(−2)3−(−2)2−7=2*(−8)−4−7=−27
6 cze 18:27
Karolina: W(x)=2x3−x2−7 wartość dla x=−2
to masz tak:
2*(−2)3−(−2)2−7
=2*(−8)−4−7
=−27
6 cze 20:10