matematykaszkolna.pl
. Kasia: rysunekMam problem z jednym zadankiem bo wszystko niby sie zgadza, jednak nie wychodzi jak powinno. Ponizej podaje tresc zadania, rysunek i moje obliczenia emotka Krotsza podstawa trapezu ma dlugosc 36 cm. Kąty przy jej podstawie maja miary 135 stopni i 60 stopni, a dluzsze ramie ma dlugosc 18 cm. Oblicz pole tego trapezu. i teraz podaje jeszcze niektore rzeczy, ktorych nie uwzglednilam na rysunku bo trudno mi bylo zapisac a = 36 h = 93 ( wyliczlam z tego trojkata rownobocznego ktory sie tworzy tam) d = h bo jest tam trojkat rownoramienny i teraz mam obliczyc pole, wiec podstawilam do wzoru
  (36+93 + 36 +9 ) * 93  
P =

i po wyliczeniu wyszlo , <−− =
 2 
 5418+243+813 

2 
i co tu jest zle? wedlug mnie jest wszystko ok, a ma wyjsc 27(3−1) cm2 bardzo prosze o pomoc.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 16:43
ICSP: proszę trójkąt sferyczny stworzyłaś
6 cze 16:48
Kasia: eee, że niby co ? po polsku do mnie function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 16:50
ICSP: dobrze kąty przy jednej podstawie nie mogę mieć jednocześnie 135o oraz 60o wiec musiałaś coś pokręcić:(
6 cze 16:53
Kasia: troche zle napisalam powinno byc : Kąty przy tej podstawie mają miary 135 i 60... ale ale z tego wynika,ze wlasnie przy tej podstawie ( tylko mialy byc przy krotszej) maja takie wlasnie miary.. wiec jak to niby inaczej rozumiec? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 16:56
ICSP: to ja nie wiem jak z tymi katami to zrobić. Bo na oko muszą być dwa kąty rozwarte.
6 cze 16:58
Kasia: masz racje, czyli, że co, błąd w zadaniu? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 17:01
ICSP: ja obstawiam błąd w treści jeszcze zaczekajmy na Etęemotka
6 cze 17:11
Kasia: ponawiam pytanie emotka prosze o rozwikłanie naszego dylematu function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 20:32
krystek: Taki rysunek nie może być.ja mam kłopoty z rysowaniem na komputerze ale objaśnię jak macie to zrobić Trapez ma mieć jedno ramie prawe jak jest a drugie z górnej podstawy do dolnej pod kątem 135 stopni i wówczas się zgadza wszystko
6 cze 20:38
krystek: Na waszym rysunku to ramię ma oznaczenie literką c .To ramie ma tworzyć z podstawą dolną kąt 135
6 cze 20:40
krystek: O ile sobie przypominam taki układ trapezu był w tym roku na maturze.
6 cze 20:43
Kasia: to, że niby będzie to wygladac jak rownoleglobok? bo inaczej nie wiem jak to mozna narysowac.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 20:44
krystek: Nie ,bo masz tylko jedną parę boków równoległych.Jedno ramię jest pod kątem 60 (tak jak masz )a ramię c pod 135 do podstawy dolnej .I potem łatwo liczy sie .
6 cze 20:49
krystek: Ale tak jak piszesz z pozoru przypomina.
6 cze 20:49
Kasia: rysunektak na oko, coś takiego? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 20:51
krystek: no tak
6 cze 20:52
krystek: I pozaznaczaj kąty, poprowadź wysokości i tworzy się trójkąt z lewej strony równoramienny a z prawej o kątach 60 i 30 stopni i już sobie poradzisz.
6 cze 20:54
Kasia: tylko popatrz, treść jest taka : Krotsza podstawa trapezu ma dlugosc 3√6 cm. Kąty przy tej podstawie maja miary 135 stopni i 60 stopni, a dluzsze ramie ma dlugosc 18 cm. Oblicz pole tego trapezu. czyli wychodzi na to,ze i tak nie chodzi tu o kąty przy dłuzszej podstawiem, tylko tej krotszej, czyli u góry co nie? czyli tak jakby na lewo bedzie 60 stopni, a na prawo 135 ? emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 20:56
Kasia: i jeszcze jedno pytanie bo juz mi się to wszystko miesza, w których przypadkach, przy ktorych czworokatach jest tak,ze suma katow przy jednym boku musi byc rowna 180?
6 cze 20:57
krystek: Nie przeczytałam uważnie.Tak
6 cze 20:57
krystek: W trapezie przy ramionach
6 cze 20:58
Kasia: rysuneki tylko i wyłącznie w przypadku trapezu, tak? emotka tak dla pewności, czyli tam gdzie sa katy ( zaznaczone po jednej kropce) suma katow musi wynosic 180 stopni, i tam gdzie sa katy (zaznaczone dwoma kropkami) suma katow musi rowniez wynosic 180 stopni, tak? emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 21:02
krystek: tak
6 cze 21:05
Kasia: rysuneknic mi z tego nie wychodzi moglbys mi pomoc w obliczeniu tego ? narysuje rysunek i gorna podstawa 36 nie wiem jak dalej mozna tu cos obliczyc.. mało mi cos danych.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 21:13
krystek: Wyliczysz .Po prawej stronie masz Δprostokątny równoramienny więc wyliczysz h : h2+h2=182. A potem z górki
6 cze 21:16
Kasia: no ok, ale nie mam danej zadnej dlugosci wysokosci wiec jak niby mam wyliczyc?, a h1 nie musi sie raczej rownac h 2.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 21:19
krystek: Ależ kochana wysokości są równe! 2h2=324 →h2=162 →h=162 →h= wylicz
6 cze 21:23
Kasia: ok, teraz dopiero zauwazylam wyliczajac na spokojne miary katow trojkata, tak w ogole to ten trojkat po prawej stronie to polowka kwadratu wiec wystarczy z przekatnej wyliczyc emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 21:27
krystek: Oczywiście dobrze ,że to sama zauważyłaś sama. Powodzenia!
6 cze 21:30
Kasia: ok, myśle, że juz bez problemu teraz reszte wylicze emotka dzięki wielkie za pomoc ! emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 21:32
Bogdan: Kasiu, zrób coś ze swoja przeglądarką, Twoje posty są zaśmiecone.
6 cze 21:37
Kasia: wiem o tym, ale na razie nie mam czasu na to, ale się tym zajme emotka jednak mam problem z wyliczeniem tej drugiej czesci dolnej podstawy ( od lewej strony) brakuje mi czegos zeby wykorzystac trojkat 30, 60, 90.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 21:39
Bogdan: Weź Kasiu pod uwagę fakt, że niechętnie czyta się śmieci.
6 cze 22:14
krystek: Zapomniałaś ,że miałaś w tym Δ wysokość? wczoraj już wyłączyłam komputer.
7 cze 07:20