.
Kasia:

Mam problem z jednym zadankiem bo wszystko niby sie zgadza, jednak nie wychodzi jak powinno.
Ponizej podaje tresc zadania, rysunek i moje obliczenia

Krotsza podstawa trapezu ma dlugosc 3
√6 cm. Kąty przy jej podstawie maja miary 135 stopni i
60 stopni, a dluzsze ramie ma dlugosc 18 cm. Oblicz pole tego trapezu.
i teraz podaje jeszcze niektore rzeczy, ktorych nie uwzglednilam na rysunku bo trudno mi bylo
zapisac
a = 3
√6
h = 9
√3 ( wyliczlam z tego trojkata rownobocznego ktory sie tworzy tam)
d = h bo jest tam trojkat rownoramienny
i teraz mam obliczyc pole, wiec podstawilam do wzoru
| | (3√6+9√3 + 3√6 +9 ) * 9√3 | |
P = |
| i po wyliczeniu wyszlo , <−− = |
| | 2 | |
i co tu jest zle? wedlug mnie jest wszystko ok, a ma wyjsc 27(
√3−1) cm
2 bardzo prosze o
pomoc..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 16:43
ICSP: proszę trójkąt sferyczny stworzyłaś

6 cze 16:48
Kasia: eee, że niby co ?

po polsku do mnie

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 16:50
ICSP: dobrze kąty przy jednej podstawie nie mogę mieć jednocześnie 135o oraz 60o wiec musiałaś coś
pokręcić:(
6 cze 16:53
Kasia: troche zle napisalam powinno byc : Kąty przy tej podstawie mają miary 135 i 60... ale ale z
tego wynika,ze wlasnie przy tej podstawie ( tylko mialy byc przy krotszej) maja takie wlasnie
miary.. wiec jak to niby inaczej rozumiec?
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 16:56
ICSP: to ja nie wiem jak z tymi katami to zrobić. Bo na oko muszą być dwa kąty rozwarte.
6 cze 16:58
Kasia: masz racje, czyli, że co, błąd w zadaniu?
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 17:01
ICSP: ja obstawiam błąd w treści jeszcze zaczekajmy na Etę
6 cze 17:11
Kasia: ponawiam pytanie

prosze o rozwikłanie naszego dylematu

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 20:32
krystek: Taki rysunek nie może być.ja mam kłopoty z rysowaniem na komputerze ale objaśnię jak macie to
zrobić Trapez ma mieć jedno ramie prawe jak jest a drugie z górnej podstawy do dolnej pod
kątem 135 stopni i wówczas się zgadza wszystko
6 cze 20:38
krystek: Na waszym rysunku to ramię ma oznaczenie literką c .To ramie ma tworzyć z podstawą dolną kąt
135
6 cze 20:40
krystek: O ile sobie przypominam taki układ trapezu był w tym roku na maturze.
6 cze 20:43
Kasia: to, że niby będzie to wygladac jak rownoleglobok? bo inaczej nie wiem jak to mozna narysowac..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 20:44
krystek: Nie ,bo masz tylko jedną parę boków równoległych.Jedno ramię jest pod kątem 60 (tak jak masz )a
ramię c pod 135 do podstawy dolnej .I potem łatwo liczy sie .
6 cze 20:49
krystek: Ale tak jak piszesz z pozoru przypomina.
6 cze 20:49
Kasia:

tak na oko, coś takiego?
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 20:51
krystek: no tak
6 cze 20:52
krystek: I pozaznaczaj kąty, poprowadź wysokości i tworzy się trójkąt z lewej strony równoramienny a z
prawej o kątach 60 i 30 stopni i już sobie poradzisz.
6 cze 20:54
Kasia: tylko popatrz, treść jest taka :
Krotsza podstawa trapezu ma dlugosc 3√6 cm. Kąty przy tej podstawie maja miary 135 stopni i
60 stopni, a dluzsze ramie ma dlugosc 18 cm. Oblicz pole tego trapezu.
czyli wychodzi na to,ze i tak nie chodzi tu o kąty przy dłuzszej podstawiem, tylko tej
krotszej, czyli u góry co nie? czyli tak jakby na lewo bedzie 60 stopni, a na prawo 135 ?

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 20:56
Kasia: i jeszcze jedno pytanie bo juz mi się to wszystko miesza, w których przypadkach, przy ktorych
czworokatach jest tak,ze suma katow przy jednym boku musi byc rowna 180?
6 cze 20:57
krystek: Nie przeczytałam uważnie.Tak
6 cze 20:57
krystek: W trapezie przy ramionach
6 cze 20:58
Kasia:

i tylko i wyłącznie w przypadku trapezu, tak?

tak dla pewności, czyli tam gdzie sa katy ( zaznaczone po jednej kropce) suma katow musi
wynosic 180 stopni, i tam gdzie sa katy (zaznaczone dwoma kropkami) suma katow musi rowniez
wynosic 180 stopni, tak?

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 21:02
krystek: tak
6 cze 21:05
Kasia:

nic mi z tego nie wychodzi

moglbys mi pomoc w obliczeniu tego ? narysuje rysunek
i gorna podstawa 3
√6 nie wiem jak dalej mozna tu cos obliczyc.. mało mi cos danych..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 21:13
krystek: Wyliczysz .Po prawej stronie masz Δprostokątny równoramienny więc wyliczysz h : h2+h2=182.
A potem z górki
6 cze 21:16
Kasia: no ok, ale nie mam danej zadnej dlugosci wysokosci wiec jak niby mam wyliczyc?, a h1 nie musi
sie raczej rownac h 2..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 21:19
krystek: Ależ kochana wysokości są równe!
2h2=324 →h2=162 →h=√162 →h= wylicz
6 cze 21:23
Kasia: ok, teraz dopiero zauwazylam wyliczajac na spokojne miary katow trojkata, tak w ogole to ten
trojkat po prawej stronie to polowka kwadratu wiec wystarczy z przekatnej wyliczyc

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 21:27
krystek: Oczywiście dobrze ,że to sama zauważyłaś sama. Powodzenia!
6 cze 21:30
Kasia: ok, myśle, że juz bez problemu teraz reszte wylicze

dzięki wielkie za pomoc !

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 21:32
Bogdan:
Kasiu, zrób coś ze swoja przeglądarką, Twoje posty są zaśmiecone.
6 cze 21:37
Kasia: wiem o tym, ale na razie nie mam czasu na to, ale się tym zajme

jednak mam problem z wyliczeniem tej drugiej czesci dolnej podstawy ( od lewej strony) brakuje
mi czegos zeby wykorzystac trojkat 30, 60, 90..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
6 cze 21:39
Bogdan:
Weź Kasiu pod uwagę fakt, że niechętnie czyta się śmieci.
6 cze 22:14
krystek: Zapomniałaś ,że miałaś w tym Δ wysokość? wczoraj już wyłączyłam komputer.
7 cze 07:20