MAcierze!!
Karola: Oblicz macierz odwrotną. Proszę o pomoc, nie wiem jak wyznaczyć macierz minorów..
| cosα sinα|
| −sinα cosα|
6 cze 16:06
Karola: bardzo prosze o pomoc.
6 cze 16:27
Karola: czy ktoś mi pomoże?
6 cze 17:33
Karola: podbijam..
6 cze 20:40
AS:
M = | a b |
|−b a| gdzie a = cosα , b = sinα
1 Obliczyć wyznacznik W = a*a − b*(−b) = a2 + b2
2. Określić macierz transponoweaną
MT = | a −b |
| b a|
3. Macierz odwrotna
M−1 = 1/W*| a −b |
| −b a|
6 cze 20:53
AS: Poprawka
M−1 = 1/W*| a −b |
| b a|
6 cze 21:50