Obliczanie długości łuku.
Marta: Proszę o pomoc z zadankiem. Oblicz długość łuku.
y=2√x 0≤x≤1
Czy ktoś może mi w tym pomóc, byłabym wdzięczna.
6 cze 16:03
ICSP: Widać że to zadanie dla Bogdana

Ja też spróbuje może pójdzie lepiej niż wczoraj

6 cze 16:07
Marta: No mnie za nic nie chce wyjśc poprawny wynik, a miałam dopiero 1 zajęcia..
6 cze 16:14
ICSP: ja dopiero co liceum skończyłem i całek nigdy nie liczyłem więc mam male problemy ale zobaczymy
co zdziałam
6 cze 16:17
ICSP: nie zrobię tego:(
Całki nie umiem policzyć...
6 cze 16:21
Marta: Prawidłowa odpowiedź to
2
L= 12 ∫ √(4+y2) dy = √2 + ln(1+√2)
0
6 cze 16:25
Marta: 
mimo to dzieki za pomoc, może komuś uda mi się pomóc..
6 cze 16:26
Marta: podbijam..
6 cze 17:33
ICSP: Bogdan widzę że jesteś to moze mi pomożesz

y = 2
√x
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
∫(√1+ |
| dx = ∫(1+ |
| )1/2dx = |
| (1+ |
| )3/2 + C |
| | x | | x | | 3 | | x | |
I teraz jak zaczynam wstawiać to w pewnym momencie dzielę przez 0 i tutaj się zatrzymuję:(
6 cze 22:33
Bogdan:
Całka jest źle wyznaczona.
| | √x + 1 | |
Spróbuj jeszcze raz wyznaczyć całkę ∫ √1 + (1/x) dx = ∫ |
| dx |
| | √x | |
6 cze 22:49
ICSP: ja tylko proste całki potrafię liczyć:(, ale spróbować mogę.
6 cze 22:51
ICSP: nie policzę tego, nawet nie wiem jak się za to zabrać...
6 cze 22:54
Bogdan:
Od początku.
Obliczamy długość łuku y = 2
√x dla x∊<0, 1>.
Łatwiej jest wykonać obliczenia zmieniając zmienne:
| | 1 | |
y2 = 4x ⇒ x = |
| y2, x = 0 ⇒ y = 0, x = 1 ⇒ y = 2 lub y = −2, |
| | 4 | |
przyjmujemy y = 2.
x=1 y=2
Długość łuku L = ∫
√1 + (y')2 dx = ∫
√1 + (x')2 dy
x=0 y=0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x' = |
| y, (x')2 = |
| y2, √1 + (y2/4) = |
| √4 + y2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
Trzeba teraz wyznaczyć całkę nieoznaczoną |
| ∫ √4 + y2 dy |
| | 2 | |
Proszę spróbować ją wyznaczyć.
7 cze 00:07