zad pomocy!!!!!!!!
dominika: POMOCY


rozwiaz rownanie :
2xx+1 +
x−4x−1 = 1
w ogole mi nie wychodzi... pomocy....
6 cze 15:11
ICSP: możesz zapisać za pomocą dużej literki U?
6 cze 15:11
dominika: a sory,juz zapisuję.
6 cze 15:15
dominika: jeszcze mam takie :
6 cze 15:17
ICSP: Nic się nie stąło, tylko za pomocą dużej literki ładniej wygląda.
D : x ∊ R\{−1;1}
2x(x−1) + (x−4)(x+1) = x
2 −1
2x
2 − 2x + x
2 −3x − 4 = x
2 − 1
2x
2 −5x − 3 = 0
Δ = 49
√Δ = 7
| | 5−7 | | −2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Obydwa rozwiązania należą do dziedziny.
6 cze 15:21
ancymon: | 2x(x−1)+(x−4)(x+1)−x2−1 | |
| = 0 ⇔ 2x(x−1)+(x−4)(x+1)−x2−1=0 |
| x2−1 | |
6 cze 15:21
ICSP: dziedzinę spróbuj sama określić.
| 2−x | | 2 | |
| < 0 ⇔ (2−x)(3x+2) < 0 ⇔ x ∊ (−∞;− |
| ) suma (2;+∞) |
| 3x+2 | | 3 | |
6 cze 15:23
dominika: a czy dobrze mi wyszlo w tym przykladzie?
wyszlo mi
−3;1 dobrze?
6 cze 15:31
ICSP: To jest nierówności.. Rozwiązaniem nierówności jest przedział a nie liczby.
6 cze 15:32
dominika: (−∞;−3) U (1;∞) czyli tak?
6 cze 15:38
ICSP: niestety nie:(
6 cze 15:40
dominika: kurcze,mogłbyś/aś mi rozpisac to ?
6 cze 15:43
ICSP: za pewne przemnożyłaś przez x?
6 cze 15:43
dominika: takk
6 cze 15:46
ICSP: skąd ja to wiedziałem


Zapamiętaj:
NIGDY W RÓWNANIACH WYMIERNYCH NIE PRZEMNAŻAJ PRZEZ SAM MIANOWNIK
oczywiście
nie krzyczę tylko podkreślam ważne rzeczy.
Sposób rozwiązywania równań wymiernych to:
1. Sprowadzasz wszystko na jedną stronę
2. Sprowadzasz wszystko na jeden mianownik
3. Rozkładasz na czynniki wyrażenie w mianowniku
4. Przemnażasz przez
KWADRAT mianownika
5. Rozwiązujesz nierówność wielomianową.
Spróbuj teraz
6 cze 15:48
ICSP: tzn NIGDY W NIERÓWNOŚCIACH
w równaniach można
6 cze 15:50
dominika: pomnozyłam przez x2 i nie wiem cos nie tak delta mi nie wyszla.
6 cze 15:54
ICSP: jaka delta

W którym momencie? Na samym początku przemnożyłaś przez x
2 czy dopiero po jakimś
czasie?
6 cze 15:56
dominika: no na początku
6 cze 15:58
ICSP: no to pokaż co ci wyszło bo w zgadywanki nie chcę się bawić.
6 cze 16:02
dominika: x
4 +3x
3−x
2<3x
2
i co dalej ?
6 cze 16:08
ICSP: | 3 | |
| * x2 ≠ 3x2 to po pierwsze |
| x | |
Później przerzucasz wszystko na jedną stronę, wyciągasz x przed nawias i to co zostanie w
nawiasie metodą grupowania wyrazów.
6 cze 16:09
dominika: mozesz mi to rozpisac ? bedzie mi latwiej to zrozumiec.
6 cze 16:12
ICSP: moim sposobem czy twoim?
6 cze 16:19
dominika: moim.
6 cze 16:21
ICSP:
x
4 + 3x
3 − x
2 − 3x <0
x(x
2(x+3)−(x+3))<0
x(x−1)(x+1)(x+3) < 0
x ∊ (−3;−1) suma (0;1)
6 cze 16:26
dominika: ok,dziekuję
6 cze 16:33