płaszczyzna
matma nie daje mi zyc: Na płaszczyźnie dane są punkty A=(2,3) i B= (-2,1). Zbadaj, czy punkty K=(36,21) i L=
(-37,-15) leżą po tej samej stronie prostej AB. Podaj odpowiedź i jej uzasadnienie
2 mar 19:24
Mickej: równanie prostej ogólne jest takie

y=ax+b
a punkt w układzie współrzędnym to nic innego jak nasze i i y P(w
x,w
y)
będziesz więc mieć taki układ równań
3=2a+b
1=-2a+b
wyjdzie ci że b =2 a a=1\2 więc równanie prostej
y=1\2x + 2
teraz te punkty które masz to podstawiasz do tej prostej która ci napisałem i jeśli ci
wyjdzie 0=0 to nalezy jesli nie to nienależy
2 mar 19:39
matma nie daje mi zyc: tak ale nie mam sprawdzić czy należą do prostej tylko czy leżą po tej samej stronie tej
prostej
2 mar 19:45
Mickej: 
no fakt problemu z czytaniem mam

no to robisz sobie równanie prostej prostopadłej
czyli to bedzie wyglądać tak
y=-2x+b podstawiasz te punkty wyznaczasz b i otrzymasz 2 kolejne proste a pozniej to
tylko punkty przecięcia z tą prostą która wyznaczyłem ci juz na początku i bedziesz juz
widział
2 mar 20:02