prawdopodobieństwo + funkcja kwadratowa
ICSP: Ze zbioru {−2;−1;0;1;2} losujemy kolejno , bez zwracania dwie liczby i wstawiamy je w miejsca
współczynników a i b funkcji f(x) = ax2 + bx + 1. Oblicz prawdopodobieństwo tego że:
a) funkcja rośnie w R
b) wykres funkcji f jest symetryczny względem osi OY
c) wykres funkcji jest symetryczny względem prostej x = 1
Nigdy nie lubiłem prawdopodobieństwa i jakoś nie mogę sobie z tym poradzić. Zadanie jest tylko
dla ciekawości bo szkołę już dawno skończyłem.
6 cze 13:39
krystek: Tak na gorąco;
a) a=0 i b>0
b)a≠0 i b=0
I teraz by należało liczyć prawdopodobieństwo wylosowania takich liczb
6 cze 14:11
ICSP: |Ω| = 5 * 4 chyba
a) a = 0 czyli 1 możliwy wybór
b > 0 czyli dwa możliwe
1 * 2 = 2
b) a ≠ 0 czyli 4 możliwe
b = 0 czyli 1 możliwy
1*4 = 4
Tak?
6 cze 14:13
Tomek.Noah: Nie iwem czy dobrze bo prawdopodobienstwo "przespalem" na lekcjach

a)
a musi byc 0 a b {1,2}
|A|=1*2
b)
b musi byc 0 a moze byc dowolna liczba procz tej dla b
c) musze sie zastnowic ale tu beda dwa przypadki tylko kiedy funkcja jest galeziami do dolu
albo do gory
6 cze 14:13
ICSP: Tomek tka na oko to według mnie dziwne te wyniki ci powychodziły. Chyba poczekamy na kogoś
dobrego z prawdopodobieństwa
6 cze 14:44
ICSP: podbijam

Wiem że to banalne zadanko i że nikomu się nie chce robić
7 cze 19:37
ZKS:
c) ma być symetryczna względem x = 1 ⇒ −b = 2a ⋀ a ≠ 0
7 cze 19:46
ICSP: ale moje dwa wcześniejsze wyniki są poprawne czy Tomek zrobił dobrze?
7 cze 19:47
ZKS: Według mnie Twoje rozumowanie jest poprawne ponieważ najpierw losujemy 1. liczbę z 5 a
następnie 2. z 4
7 cze 19:48
ICSP: a w c wychodzi mi :
|A| = 2
7 cze 19:48
ZKS:
(b = −2 ⋀ a = 1) ⋁ (b = 2 ⋀ a = −1) mamy 2 takie przypadki więc moim zdaniem poprawnie
7 cze 19:52
ICSP: dziękuję bardzo
7 cze 19:54
Grześ: w podpunkcie b) zauważcie, że możemy mieć tak:
a=0
b=0 i wyjdzie nam:
f(x)=1, który jest symetryczny

Dodajcie ten przypadek i resztę i b) będzie dobrze
7 cze 19:56
ZKS: Proszę bardzo
7 cze 19:56
ZKS: Ale Grzesiu losujemy najpierw 0 bez zwracania to drugi raz nie można wylosować 0
7 cze 19:58
Grześ: w c) również ten przypadek należy dodać... doczytałem go
7 cze 19:58
ICSP: Grześiu bez zwracania
7 cze 19:58
Grześ: aaa.... bez zwracania... okeeej.... no tak

zbyt fantazjuje.. wybaczcie

ale nie wiem, czy nad tą możliwością rozważaliście
7 cze 19:59