prosze o pomoc
jolska: trzy liczby ,ktorych suma jest rowna 21,tworza ciag arytmetyczny.Jwsli od drugiej z nich
odejmiemy 1, a do trzeciej dodamy 6, to otrzymamy ciag geometryczny. wyznacz te liczby.
6 cze 10:59
oaxoaxoax: a+b+c=21
2b=ac
(b−1)
2=a*(c−6)
Należy rozwiązać ten układ równań

.
6 cze 11:21
krystek: Dla tych którzy mają kłopoty :
a,b,c − tworzą ciąg arytmetyczny z definicji ,gdy różnica stała między dowolnym wyrazem a
wyrazem poprzednim jest stała i równa r
stąd b−a=r i c−b=r
przyrównując mamy b−a=c−b → b+b=a+c →2b=a+c.
Analogicznie dla ciągu geometrycznego
a, b−1, c+6,otrzymujemy ciąg geometryczny gdy iloraz stały
q=b−1a i q=c+6b−1
Przyrównując ilorazy otrzymujesz to co wcześniej napisał Kol .Tylko pomylił się +6 a nie −6(co
się zdarza − uczący się musi uważać podwójnie)
6 cze 12:31
oaxoaxoax: Fakt, Krystek, plus sześć, dzięki za poprawkę

.
6 cze 12:50