Prawdopodobieństwo
Monia: Zadanie 1
Wartość dystrybuanty zmiennej losowej X w dowolnym punkcie t jest równa prawdopodobieństwu, że
zmienna losowa X przyjmuje wartość no właśnie jaką wartość

Zadanie 2
Rozważając określenie zmiennej losowej możemy stwierdzić, że:
Wybierz odpowiedź:
a. zmienna losowa dyskretna przyjmuje tylko skończoną liczbę wartości
b. zmienna losowa rzeczywista przyjmuje wartości z przedziału [ 0 ; 1]
c. zmienna losowa ciągła przyjmuje wartości z pewnych przedziałów liczbowych.
Zadanie 3
Zmienna losowa X ma rozkład chi – kwadrat z pięcioma stopniami swobody Wiemy, że
P ( X > x 0 ) = 0,8; zatem wartość x 0 wynosi ? Ile wynosi

Zadanie 4
Rozważmy zmienną losową Z = X12 + X22 +......+ X102 gdzie X1 , X2 , ....., X10 są niezależnymi
zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie N ( 0; 1 ). Wówczas zmienna Z ma rozkład chi –
kwadrat o liczbie stopni swobody:

?
Zadanie 5
Zmienna losowa X ma rozkład Studenta o 15 stopniach swobody.
Wówczas P( X > 0,258 ) jest równe

Ile jest równe

?
Zadanie 6
Z talii brydżowej ( 4 x 13 = 52 karty ) wylosowano jedną kartę. Wówczas szansa, że jest to król
wynosi:
a) 1/52
b) 1/13
c) 4/13
Zadanie 7
Wiemy, że prawdopodobieństwo przyjęcia przez zmienną losową wartości dodatniej wynosi 0,7.
Wówczas:
a. wartość dystrybuanty F ( 0 ) = 0,7
b. nie można obliczyć wartości F ( 0 ), ponieważ mamy zbyt mało informacji.
c. wartość dystrybuanty F ( 0 ) = 0,3


Zadanie 8
Zmienna losowa o rozkładzie chi – kwadrat przyjmuje wartości:
Wybierz odpowiedź
a. nieujemne
b. dodatnie
c. rzeczywiste
Zadanie 9
Wykres funkcji gęstości rozkładu Studenta ( k – liczba stopni swobody ) jest symetryczny
względem prostej :
a. y = 0
b. x = 0
c. x = k
Baaaaardzo proszę o pomoc
Z góry baaaardzo dzięęęękuje