Pomocy! Oto dane zadania: Oblicz ,jaką długość ma promień okręgu .
P=1 a kąt zaznaczony czerwoną kropka ma 60stopni ....
?
Pole zacieniowanej figury(różowy kolor) wynosi P=1 .Oblicz ,jaka długość ma promień okręgu....
Czerwone kropki oznaczają kąt który wynosi 60 stopni...
Zacieniowana część koła to odcinek koła. Czy pole tego odcinka koła jest równe 1?
Jeśli tak, to 1 = PW − PΔ
PW to pole wycinka koła o kącie środkowym 60o.
PΔ to pole trójkąta równobocznego o boku długości R
| 1 | 1 | |||
1 = | πR2 − | R2√3. Z tego równania trzeba wyznaczyć R. | ||
| 6 | 4 |
? nie wychodzi mi nic ...