zadania
Sinus: prosze o pomoc
zad1
oblicz pole trojkata rownobocznego, jesli: a)dlugosc boku jest rowna 2
√3 b)obwod jest rowny
39
zad2
oblicz obwod i pola trojkata rownoramiennego, wiedzac, ze kat miedzy ramionami ma miare 120
o,
a wysokosc poprowadzona z wierzcholka tego kata ma dlugosc 20 cm
zad3
w trojkacie ABC dane sa: |AB|=3, |AC|=5,∡CAB=60
o. oblicz pole tego trojkata oraz dlugosc
czesci dwusiecznej kata CAB zawartej wewnatrz trojkata ABC.
zad4
w trojkacie rownoramiennym o polu 12
√3cm
2 stosunek wysokosci poproqwadzonej na podstawe do
| | √3 | |
dlugosci podstawy jest rowny |
| . oblicz miary katow oraz obwod tego trojkata. |
| | 6 | |
Z gory bardzo dziekuje za pomoc