matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
DANEK19:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 2, a krótsza przyprostokątna ma długość a. Oblicz długość przyprostokątnej tego trójkąta jeśli: a) α=30
o
, a=4 b) α=45
o
, a=
√
3
c) α=60
o
, a=2
√
3
5 cze 22:00