Pomóżcie
Wartownik: Pomóżcie .
9.
Ostrosłup prawidłowy czworokątyny o krawędzi podstawy długości 6 cm i krawędzi bocznej
długości 5 cm rozcięto na dwie części płaszcztzną zawierającą wysokości przeciwległych
ścian bocznych poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa. Olicz pole powierzchni całkowitej
każdej z tych części.
10,
Dach każdej wieży w zabytkowej warowni ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o
krawędzi podstawy długości 3m i krawędzi bocznej równej 5m. Litr farby wystarcza na
pomalowanie 6m kwadratowych powierzchni. Ile litrów farby trzeba kupić, aby dwukrotnie
pomalować dachy obu wież ?
Pomóżcie proszę Was

.
2 mar 19:17
Pinokio: Liczę!
2 mar 19:46
Monia :* : Ok
2 mar 19:59
Pinokio: Każda z tych części ma pole o połowę mniejszo od pola
tego ostrosłupa + pole tego przekroju.
P c= 4* Pściany + Pp
a = 6cm --- dług. kr. podstawy
k= 5 --- dług. kr. bocznej
ściana jest trójkatem równoramiennym o ramionach k = 5cm
i podstawie a = 6 cm
wysokość ściany bocznej obliczamy z tw. Pitagorasa
hb2 = 25 - 9 = 16 to hb = 4 cm
zatem pole Pc= a2 + 4* ( 1/2)*a *hb
Pc = 36 + 4* 3 * 4 = 36 + 48 = 84 cm2
więc ( 1/2) Pc = 42cm2
teraz trzeba obliczyć pole przekroju!
Przekrój jest trójkątem równoramiennym
o ramionach hb podstawie a
czyli hb = 4 cm a = 6cm
Wysokość h tego przekroju to wysokość tego ostrosłupa.
h liczymy też z tw> Pitagorasa z tego trójkąta ,który jest przekrojem
czyli:
h2 = hb2 - ( a/2)2
h2 = 16 - 9 h2 = 7 to h= √7 cm
czyli pole przekroju jest:
Pprzekroju = 6* √7 /2 = 3√7 cm2
zatem:
Pola tych części to
P1 = P2 = 42 + 3√7 = 3( 14 +√7 cm2
2 mar 20:03
Pinokio:
dach wieży ma kształt ostrosłupa o wymiarach:
a= 3m ---- krawędź podstawy
k= 5 m --- krawędź boczna
mamy wyliczyć pole boczne( bo tę powierzchnię malujemy)
czyli bez podstawy dolnej!
wyliczamy z tw. Pitagorasa hb w ścianie
hb2 = k2 - ( a/2)2
hb2 = 25 - 2, 25 hb 2 = 22, 75 hb = √22, 75≈4, 8 m
to Pb = 4* ( 1/2) * a * hb
Pb = 2 * 3* 4,8= 28, 8m 2
malowanie dwukrotne czyli 2Pb = 57, 6 m2
1 litr farby na 6m2
to 57, 6m2 : 6 = 9,6 litra
Sprawdzaj rachunki!
2 mar 20:19