Optymalizacja
Karlo: Liczbe 4a przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów tych liczb była
najmniejsza,
Prosze o pomoc w zadaniu − mam jutro z tego zaliczenie
5 cze 21:57
Vax: 4a = (2a−x)+(2a+x)
Wtedy suma kwadratów tych liczb jest równa:
(2a−x)2 + (2a+x)2 = 8a2 + 2x2
Niech f(x) = 2x2 + 8a2 minimum ta funkcja przyjmuje w wierzchołku, którego współrzędna jest
równa minx = 0, stąd suma kwadratów będzie najmniejsza dla x=0, czyli tezę zadania spełnia
takie przedstawienie:
4a = 2a+2a
Pozdrawiam.
5 cze 22:06