Oblicz długości odcinków oznaczonych literami
DANEK19:

Oblicz długości odcinków oznaczonych literami
5 cze 21:43
ICSP: nie za mało?
5 cze 21:58
DANEK19: w tym u gory ma byc 60o a nie 45o
5 cze 22:01
ICSP: ale liczb brakuje.
5 cze 22:04
DANEK19: w 1 rysunku niewiadoma przyprostokatna wynosi 5
a w 2 rysunku podstawa miedzy katami 45 stopni wznosi 6
5 cze 22:13
Cieply: do pierwszego rysunku możesz skorzystać z własności trókąta 30,60,90 która mówi że boki po
kolei od najkrótszego mają długość
a, a√2, 2a
więc
a√2 = 5
a = 5/√2 = 5√2/2
b = 2 * a = 2 * 5√2/2 = 5√2.
5 cze 22:26
Cieply: jest taki wzorek że jak masz trójkąt 45,45,90 (stopni) to przyprostokątne są równe "a" a
przeciwnrostokątna a√2.
w drugim przypadku boki c i d są równe
ten nieopisany jest równy c√2 lub d√2
zatem:
6 = c√2
c = 6 / √2 = 6√2 / 2 = 3√2
5 cze 22:30
Cieply: trochę mylące te rysunkii masz
5 cze 22:31
DANEK19: No tak pospiech i nie dopatrzenie. Dzieki za pomoc
5 cze 22:37