Wyjaśnienie potęg
Mariusz: 9
32=
√93=3
3=27 (przykład ze strony)
8
32=
√82*
√8=8
√8=8
√4*2=16
√2 dlaczego w ten sposób, a nie jak niżej ?
8
32=
√83=4
3=64
Ktoś mi to wyjaśni
5 cze 21:22
M4ciek:
bo 42 to jest 16 , a nie 8 jak to u Ciebie widać.
5 cze 21:25
krystek: A poniżej robisz błąd pierwiastek kwadratowy z 8 to nie 4
5 cze 21:26
Mariusz: przecież jest 43 jeśli masz na myśli ostatni przykład
5 cze 21:28
Mariusz: już wiem o co chodzi, dzięki
5 cze 21:30
M4ciek:
Ehh ... :
8
3/2 =
√83 = (2
√2)
3 = 16
√2
√8 = 2
√2 , a nie 4

!
5 cze 21:31
Mariusz: wiem, wiem, dzięki wielkie
5 cze 22:01