prosta
qlka: Cały czas nie mogę rozwiązać tych dwóch zadań.PROSZĘ o pomoc.
1) Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k przechodzącej przez punkt P=(−2,3)
2)Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(3,1) i B=(−1,3)
Proszę o pomoc.
5 cze 21:20
krystek: Nie podałaś równania prostej k
w 2) oblicz środek odc AB oblicz współczynnik kierunkowy prostej przez p AiB
W−ek Prostopadłości a1*a2=−1
5 cze 21:31
dooominisia: 1) jeśli prostopadłej to waspółczynniki kierunkowe obu prostych są równe, czyli ak=al gdzie
szukamy prostej l
l: y=ax+b P=(−2,3) ma współrzędne (x,y). Podstaw współrzędne punktów za x i y oraz a, wylicz
ile wynosi b a następnie zapisz równanie podstawiajśc wartości a i b do równania prostej
5 cze 21:32
qlka: a prostopadłe czasem nie jest tak a1*a2=−1
5 cze 21:44
qlka: I tego nie moge zrobic z 2 sobie juz poradziłem.
A takie coś : 3) Podaj współrzędne punktów przecięcia z osiami układu prostej o równaniu
y=−3x+2
5 cze 22:01
dero2005:
z osią OX
y = −3x+2 =0
3x = 2
x = 23
z osią OY
y = −3x + 2 = −3*0 + 2 = 2
5 cze 22:38
dero2005: odnośnie zad 2
możesz zastosować bardzo prosty wzorek
(2x − Ax − Bx)(Ax−Bx) + (2y − Ay − By)(Ay − By) = 0
gdzie
Ax = 3
Bx = −1
Ay = 1
By = 3
5 cze 22:44