Obl.pole przekroju osiowego stożka, wiedząc ,że
Kaja1287: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 600 , a promie podstawy stożka jest równy 4cm.
POMOCY
5 cze 20:57
M4ciek:
Skoro kąt rozwarcia ma 60o , a pozostałe oba kąty są równe to przekrojem osiowym stożka jest
trójkąt równoboczny.
Skoro promień ma 4 cm to bok trójkąta ma 8cm.
a2√3
P =
4
64√3
P =
4
P = 16√3
5 cze 21:09
Kaja1287: A mogę poprosić o rysunek?
5 cze 21:13
dero2005:
dane r = 4 cm
przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku a = 2r = 8
wzór na pole trójkąta równobocznego