matematykaszkolna.pl
. Kasia: 1. Oblicz pole prostokata, ktorego przekatne dlugosci 10 cm przecinaja sie pod katem a) 45 stopni b) 30 stopni. 2. Pole prostokąta jest równe 9 cm2 , a średnica okregu opisanego na tym prostokacie ma dlugosc 6 cm. Oblicz miare kata ostego miedzy przekatnymi prostokąta. 3. Oblicz pole rownolegloboku, ktorego przekatne dlugosci 13 cm i 8 cm przecinaja sie pod katem 60 stopni. 4. Przekatne rownolegloboku dlugosci 24 cm i 10 cm sa jednoczesnie dwusiecznymi jego katow. Oblicz pole i obwod rownolegloboku. Wiem,ze tego jest sporo , ale bardzo prosze o pomocemotka Mam bardzo wazny sprawdzian i musze umiec rozwiazac te zadania, a mimo,ze probowalam to ciagle nic z tego nie wychodzi.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 20:56
Kasia: ponawiam raz jeszcze prośbę function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 21:18
ICSP: nadal ich potrzebujesz?
5 cze 22:09
Kasia: tak.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:14
ICSP: UWAGA ROZWIAZANIE TEGO ZADANIA JEST TYLKO TEORIĄ NIE JESTEM PEWIEN CZY MOŻNA TAK ZROBIĆ WIĘC PROSIŁBYM ABY KTOŚ TO POTWIERDZIŁ ΔADE przystający do Δ BEC ΔDEC przystający do Δ ABE P = 2 * PΔADE + 2 * PΔ DCE = 5*5 * sin45o + 5 * 5 * sin135o = ... sin135o = sin45o ... = 2 * 5 * 5 * sin45o = 252. Powtórzę ze nie jestem pewien takiego rozwiązania zadania. Wpadłem na ten pomysł przed chwilą i jestem ciekaw czy tka można zrobić. Rysunek mi wcięło wiec będę musiał rysować jeszcze raz:(
5 cze 22:19
ICSP: rysunek
5 cze 22:20
Eta: Dla każdego równoległoboku
 1 
P=

*d1*d2*sinα , gdzie α −− miara kąta między przekątnymi
 2 
emotka
5 cze 22:25
ICSP: czyli dobrze zrobiłem?
5 cze 22:26
ICSP: drugie ze wzoru Etyemotka
 1 
9 =

* 6 * 6 * sinα
 2 
18 = 36sinα sinα = 0,5 α = 30oemotka
5 cze 22:28
ICSP: Jednocześnie chcemy podziękować szanownej ETUNI za wielką pomoc w postaci podania bardzo przydatnego wzory.
5 cze 22:28
Eta: 1 a ) dla α=45o
 1 2 
P=

*10*10*

= 252
 2 2 
5 cze 22:30
Kasia: to żeś wykombinował tyle wyjść miało z tego co pamiętam więc najwyrazniej jest dobrze ICSP emotka ale nie powiem,ze ten wzór ułatwia zycie, nie miałąm go podanego w szkole, ale chyba warto zapamiętać emotka dziękuję emotka a moge liczyć na pomoc z pozostalymi zadankami?emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:30
Eta:
5 cze 22:31
Kasia: troszke zmieniłam sens, eehh o tej godzinie nie powinnam nic pisac emotka chodziło mi oczywiscie o to, że zdecydowanie ułatwia życie emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:32
Eta: 2) i 3) podobnie ( z tego samego wzoru............emotka
5 cze 22:33
ICSP: Wyprowadzenie tego wzorku jest z tego co widzę bardzo łatwe, i chyba nawet ja poradziłbym sobie z tym Chociaż w wyprowadzaniu nie jestem najlepszyemotka
5 cze 22:34
ICSP: drugie już koleżanka maemotka Ja dla Ety mam specjalne zadanko
5 cze 22:34
Kasia: 3 próbowałam tym wzorem, ale wyszlo mi inaczej niz ma wyjsc.. a w 2. jakos nie wiem jak zastosowac zeby wyszło.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:35
ICSP: Zadanko dla Ety: https://matematykaszkolna.pl/forum/97522.html − trzeba znaleźć bład w rozwiązaniu godzia tego zadania z funkcją odwrotną oraz prostokątem.
5 cze 22:37
ICSP: pokaż jak liczysz trzecie to pomogę znaleźć błąd.
5 cze 22:38
Kasia: znalaaazłam błąd, okej mam dobrze a możesz pomoc mi z tym 2 i 4? Pytanko do Ety, ten wzór jest, że tak powiem oficjalny? bo nie chcialabym sytuacji, ze uzyje go na sprawdzianie i powie mi nauczyciel, ze takiego wzoru nie zna i jest zle.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:43
ICSP: zobacz mój komentarz z 22:30.
5 cze 22:45
ICSP: tak z ciekawości czy błędem było że źle odczytałaś wartość sinusa z 60o?
5 cze 22:45
Kasia: nie wiem jak to możliwe, ale nie ma żadnej wypowiedzi od Ciebie z 22:30. W każdym razie nigdzie nie widzę rozwiązania zadania 2.. tzn nie tyle odczytałam źle, co z pamięci zrobiłam i niestety mnie pamięć zawiodła ale w każdym razie bingo function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:48
ICSP: Co do ostatniego: ten równoległobok jest rombem. Jak dobrze wiesz pole rombu to:
 e*f 
P =

2 
5 cze 22:51
ICSP: no to 22:28emotka
5 cze 22:51
Kasia: no tak emotka to pole bez problemu się wyliczy, a co z obwodem ?emotka w rombie przekątne przecinaja sie pod katem prostym, tak? wiec z pitagorasa mozna chyba wyliczyc dlugosc jednego boku, co nie ?emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 22:55
Eta: Dokładnie tak emotka
5 cze 22:58
Eta: w rombie: e2+f2= 4a2 a=.... Ob= 4a=.......
5 cze 23:01
Kasia: Eta, a jak brzmi odpowiedz co do mojego pytanka dotyczącego wzoru, który mi podałaś?emotka a co z 2. zadaniem? jak zrobić? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 23:02
ICSP: 5 cze 22:28 na prawdę ci rozwiązania nie wyświetla?
5 cze 23:04
Kasia: przepraszam Cię najmocniej, faktycznie jest, tylko nie wiem czemu, ale mimo, że dwa razy patrzyłam to go nie zauważyłam. Przepraszaaam x100 emotka Dziękuję ogromnie za pomoc emotka Jeśli Ci się nudzi to bym Cię pomęczyła jeszcze chwilke z jednym zadankiem, ale jesli nie to nie emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 23:08
ICSP: Możesz dać to zadankoemotka Eta najwyżej pomoże
5 cze 23:11
Kasia: dam dwa, ale docenie każdą, choćby najmniejszą pomoc emotka 1. W trapezie równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego podzielila dluzsza podstawe na odcinki, z ktorych dluzszy ma 8 cm dlugosci. Wiedzac,ze wysokosc ma 7 cm, oblicz pole tego trapezu. 2. W trapezie rownoramiennym, którego ramię ma dlugosc 12 cm, kat ostry ma miare dwa razy mniejsza od kata rozwartego trapezu. Wiedzac,ze przekatna jest prostopadla do ramienia, oblicz pole trapezu. powiedz mi co robisz żeby wpasc jak zrobic takie zadanka? bo ja robie rysunek i mysle co mozna tylko wyliczyc i do niczego nie moge dojsc.. to jest jakiś koszmaremotka a to nie jest, ze lenistwo czy coś tylko naprawdę mimo szczerych chęci, nic nie mogę wskuraćemotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 23:19
ICSP: pierwsze P = 56 drugie P = 1083?
5 cze 23:24
Kasia: brawo.. oddaj mi swój mózzggg, błaaaagaaam albo przynajmniej się podziel rozpiszesz mi te zadanka? emotka dziękuję z góry emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 23:28
Eta: rysunek 1/
 a+b 
|EB| =

= 8
 2 
 a−b a+b a−b+a+b 
bo: |AE|+ |EB|=

+

=

= a
 2 2 2 
h= 7
 a+b 
P=

*h=. 8*7= 56
 2 
5 cze 23:32
ICSP: rysunekjuż chyba kiedyś to rysowałem. Jest to podstawowa własność trapezu równoramiennego dłuższa podstawa to 2 niebieskie i jeden zielony krótsza podstawa to 1 zielony wysokość podzieliła dłuższą podstawę na niebieski oraz zielony+niebieski. Teraz mi powiedz co jest dłuższe niebieski czy zielony + niebieski
5 cze 23:32
ICSP: fuuuuu
5 cze 23:33
Kasia: no wiadomo,ze niebieski + zielony. co dalej? pytanie jeszcze co do zad. 1. nie zabardzo rozumiem tych oznaczen a+b/2 i a−b /2.. nie da się inaczej to zrobic, jakos bez takich oznaczen? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
5 cze 23:43
Kasia: ICSP ponawiam pytanko bo widze , że jesteś na forum emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 14:46
ICSP: teraz najdź w zadaniu treść dotyczącą odcinków na które podzieliła wysokość . Ile wynosi dłuszy oraz ile krótszy. Sama powiedziałaś ze dłuższy to: niebieski + zielony zatem krótszy to niebieski. Ułóż układ równań i oblicz ile wynosi zielony a ile niebieski.
6 cze 14:51
Kasia: ok, to juz zrobilam i mi wyszlo emotka teraz mam jedna watpliwosc co do tego pierwszego, zaraz napisze i narysuje jak zrobilam w nowym poscie bo tu juz za duzo tego wszystkiego i prosze o sprawdzenie bo jakas sprzecznosc mi wychodzi i cos sie pogubilam.. function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 15:34
Kasia: aaa jednak mi wyszło! D dzięki wielkie w każdym razie emotka function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return k}return-1}
6 cze 15:43