Geometria płaszczyzny
Michał:

Witam,
cokolwiek dacie rade z tego zrobić będę po stokroć wdzięczny =)
1. Dany jest trójkąt o bokach długości 17,17,16 oblicz pole trójkąta, promień okręgu wpisane i
opisanego w ten trójkąt.
2. Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny wiedząc, że jedna z przyprostokątnych ma
długość 24, a przeciwprostokątna 25.
3. Na okręgu o promieniu r równym 4 opisano trapez równoramienny. Oblicz pole i obwód trapezu
wiedząc że krótsza podstawa ma 4 cm.
4.Oblicz obwód czworokąta i długość odcinka x. Długości boków: a=8
12; b=
13;
c=16
34.
5 cze 20:42
Michał:
1a. Oblicz pole trapezu o podstawach długości 5 i 20 wiedząc, że można na nim opisać okrąg i
można go w niego wpisać.
2a. Przyprostokątna trójkąta prostokątnego mają długości 4 i 8. Oblicz pole koła wpisane w ten
trójkąt i długość okręgu opisanego na tym trójkącie.
3a. Dany jest trójkąt o bokach długości 8,8,12 oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
oraz promień okręgu opisanego w tym trójkącie.
4a. Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego o długości ramion 10, opisanego na okręgu o
promieniu 4.
5a. Długości obwodów wielokątów podobnych są w stosunku 1:3. Suma pól tych wielokątów jest
równa 432. Oblicz pole każdego z tych wielokątów.
5 cze 20:49
Michał:
1b. W trójkącie równoramiennym ABC dane są długości boków: 12,12,16 prosta równoległa do
ramienia |AC| przecina ramię |BC| w punkcie D i podstawą AB w punkcie E w taki sposób, że
|CD|=|BE|. Oblicz obwód trapezu AEDC.
2b. W trapezie ABCD i wysokości równej 10 i długości podstaw |AB|=12 i |CD|=8 przekątne |AC| i
|BD| przecinają się w punkcie E. Oblicz pole trójkąta ABE.
5 cze 20:55