Zadanie
MISIA: POMOCY

nie daję rady

nie umiem

Zad.
Długość boku równoległoboku jest o 3 większa od wysokości opuszczonej na ten bok. Wyznacz
długości boków równoległoboku, wiedząc,że jego pole jest równe 10 i sinα = 3/4, gdzie α
jest kątem ostrym równoległoboku.
Pinokio:
a ---- dług. boku na który opuszczona jest wys. h
a
b --- dług. drugiego boku a >0 b>0
< α= < ( a, b) sinα = 3/4
h
a = a + 3
pole ; P = a*h
a
a( a+3) = 10
a
2 +3a - 10=0 Δ= 49
√Δ =7
a
1 = ( - 3 +7)/2 = 2
a
2 = ( - 3 - 7)/2 = - 5 ---- odrzucamy bo <0
jeżeli a = 2 to h
a = 2 +3 = 5
Pole można też obliczyć ze wzoru:
P = a *b * sin< ( a,b)
P= 2 * b * ( 3/4)
(3 /2)*b = 10
b= 10 * (2/3) = 20/3
odp

[ a = 2 b = 20/3 ]]