Symbol Newtona
Łukasz: Witam!
Mam krótki problem.
Oblicz n, jeśli wiadomo, że:
Proszę o opis twierdzenia w przypadku, gdybym go nie znał
5 cze 19:49
Godzio:
I takie przypadki żeby szybko bez liczenia tej silni robić:
| | (2n)! | | (2n − 3)! * (2n − 2)(2n − 1)2n | |
= |
| = |
| |
| | (2n − 3)! * 3! | | (2n − 3)! * 1 * 2 * 3 | |
=
| | 2(n − 1)(2n − 1)n | |
= |
| = 120 |
| | 3 | |
Licz dalej
5 cze 19:54
Łukasz: Do wielomianów nie doszedłem

Powinno się dać to zrobić jak:
| | | | | | | | | |
= 56 <==> | = | (trójkąt Pascala) <==> | = | <==> n=8 |
| | | | | |
Aczkolwiek raczej się nie da. Czekam na inny sposób
5 cze 19:59
Łukasz: | | | | (n−2)(n−1)n | |
Można dodać jeszcze do tej pigułki przypadek | , gdzie otrzymujemy |
| . |
| | | 6 | |
5 cze 20:00
Łukasz: Jakieś pomysły?
6 cze 19:27
ancymon: ale na co? dostales wszystko jak na tacy
6 cze 20:13