całka
joker_89: Obliczyć ∫∫D (2x−2y+1)dxdy gdzie D obszar ograniczonymi krzywymi y=2x2, y=4x, byłbym
wdzięczny jakby ktoś rozwiązał i podał wynik, bo nie mam pewności czy mi wyszedł dobry.
5 cze 19:02
Olcia: widzę, że chyba jednak nikt dzisiaj tego nie rozwiąże
5 cze 20:04
Olcia: a też by mi się przydało.
5 cze 20:04
AS: Najpierw określ zakres poziomy,rozwiązując układ równań
y = 2*x2 , y = 4*x
Zakres pionowy to równania tych funkcji y = 2*x2 , y = 4*x
Potem wyliczaj kolejno dwie całki,najpierw względem zmiennej y
a nastepnie względem zmiennej x
5 cze 20:43
joker_89: Dzięki, ale to ja doskonale wiem i dawno to już zrobiłem

Chciałem tylko sam wynik porównać
czy mi dobrze wyszło.
5 cze 22:02
AS: To podaj Twój wynik a ja go zweryfikuję.
6 cze 08:55
joker_89: Pole mi wyszło 23
7 cze 14:11