pomocy
gogoo: W trójkącie ABC dwusieczne kątów przy wierzchołkach A i B przecinają się w punkcie O. Przez
punkt O prowadzimy proste równoległe do boków AC i BC, przecinające bok AB w punktach D i E.
Uzasadnij, że obwód trójkąta DEO jest równy długości boku AB.
5 cze 18:44
Eta:

proste AB || DO => | <BAC| = | <EDO|= 2α
i
proste BC || EO => | <ABC| = | < DEO|= 2β
to: |<DAO|= |<AOD|= α => ΔADO jest równoramienny zatem |AD|= |DO|
i |<EBO|= |<BOE|= β => ΔEBO jest równoramienny zatem |EB|= |EO|
Ob(ΔDEO)= |DE| +|DO|+ |EO| = |DE|+|AD| + |EB| = |AB|
c.n.u.
6 cze 00:46
edyta:
21 maj 16:21