Znajdź pierwiastki równania kwadratowego
Lili: Dla jakiej wartości paramatru m równanie x
2 + (m+5)x + 2m+7 = 0 ma dwa pierwiastki o różnych
znakach. Pomocy pomóżcie mi jutro mam z tego sprawdzian a nie rozumiem tego
5 cze 18:41
dero2005:
Δ = b
2−4ac
a = 1
b = m + 5
c = 2m + 7
5 cze 21:01
5 cze 21:06
Bogdan:
Nie ma potrzeby obliczać x
1, x
2, ponieważ korzystając z wzorów Viete'a otrzymujemy:
| | c | |
x1 * x2 = |
| ⇒ x1 * x2 = 2m + 7. |
| | a | |
5 cze 21:08
krystek: W tego typu zadaniach musisz korzystać z wzorów viete"a
Postaram się Tobie objaśnić: Masz wzory
x1+x2=−ba
x1*x2=ca
I teraz jak masz mieć dwa różne pierwiastki to Δ>0
dwa pierwiastki to Δ≥0. Pamiętając o założeniu a≠0.
Co do znaków:
1) jeżeli 2 dodatnie (pomyśl jak na liczbach całkowitych)
suma dodatnia i iloczyn dodatni.Dlaczego ?bo np.−2+5 >0 a sa innych znaków i dlatego bieżemy
iloczyn.
2)jeżeli tych samych znaków wystarczy iloczyn dodatni Dlaczego ?bo np −2*(−5)>0 4*6>0
itd
Masz pytanie to napisz
5 cze 21:16