Trygonometria..
Mateusz: Witam serdecznie.
Trygonometria, zresztą tak samo jak większość tematów z matematyki to dla mnie masakra..
Proszę o rozwiązanie kilku zadań, na których następnie będę mógł się sugerować, rozwiązując
kolejne, naprawdę mi na tym zależy. Uratujecie moją ocenę!

Zadanie 1. Oblicz wartość wyrażenia:
a) cos
230stopni+sin
260stopni+tg
230stopni+ctg
260stopni=
| | sin30stopni+cos245stopni | |
b) |
| = |
| | ctg45stopni−3 | |
Zadanie 2. Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych:
Zadanie 3. Sprawdź tożsamość:
a) (tg alfa + ctg alfa)
2 = U{1}{sin
2 alfa cos
2 alfa)
b) U{cos
2 alfa}{1+sin alfa) = 1 − sin alfa
Zadanie 4. Doprowadź do najprostszej postaci:
a) tg alfa (sin alfa + cos alfa)
2 − 2 sin
2 alfa =
Zadanie 5. Uzupełnij tabelkę:
pod a − 6, 0,64, 4
pod b − 8, puste, 5
pod c − puste, 1,7,
√41