Zad.1
Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie przy podstawie równym 450 i obwodzie 16.
Oblicz pole tego trójkąta.
fajny kąt w trójkącie
ale wiem o co ci chodzi
skoro równoramienny to ma 2 takie same kąty skoro kąt przy podstawie to znaczy ze to
własnie jeden z tych kątów czyli są 2 kąty po 45 stopni co w sumie daje 90 suma kątów w
trójkącie to 180 czyli 180-2*45=90
czyli jest to trójkąt prostokątny
no i teraz jedziesz taki układ równań
a=b to są ramiona te co są równe
a+b+c=16 obwód
a2+b2=c2
ładnie ci wyjdzie ze
a=b=4
c=8
a pole 16