badzo proszę o szczegółowe rozwiązania.
sandra: 1. oblicz sume 20 wyrazów ciągu arytmetycznego jesli a1 = 2 a6 = 12
2. wyznacz X dla wyrazów ciągu arytmetycznego x+3, 2x−4, 3x+5.
3. wyznacz "q" w ciągu geometrycznym jesli a6 = 25 a4 = 81
4. wyznacz X w ciągu geometrycznym dla wyrazów 2, 5x+1, 32
5. sprawdz i udowodnij czy podany ciag jest arytmetycznym an = n2 + 5n − 3
badzo proszę o szczegółowe rozwiązania.
5 cze 17:05
Bogdan:
| | an − ak | | 1 | |
1. r = |
| , an = ak + r*(n − k), Sn = |
| (a1 + an) |
| | n − k | | 2 | |
2. W ciągu arytmetycznym (a
n): 2a
2 = a
1 + a
2
| | an | |
3. W ciągu geometrycznym (an): qn−k = |
| |
| | ak | |
4. W ciągu geometrycznym (a
n): a
22 = a
1 * a
2
5. Ciąg (a
n) jest arytmetyczny, wtedy gdy a
n+1 − a
n = r
Wstaw swoje dane liczbowe i do roboty
5 cze 17:17
Bogdan:
| | 1 | |
Poprawiam 1: Sn = |
| n(a1 + an) |
| | 2 | |
5 cze 17:18