odległość prostej od płaszczyzny
K.: Proszę o podpowiedz:
Mam obliczyć odległość prostej od płaszczyzny
H: (x,y,z) = (0,0,1) + t(2,1,0) + s(−2,1,1)
l: (x,y,z) = (0,1,1) + s(2,1,0)
równanie ogólne płaszczyzny wyliczyłam: x −2y + 4z −4 = 0
i teraz mam problem z podstawieniem do wzoru na odległość czy go wartości bezwzględnej daję z
równania parametrycznego prostej punkt (0,1,1)? a pod pierwiastek w mianowniku punkty A,B,C z
równania ogólnego które wyliczyłam?
| | |1*0 + (−2)*1 +4*1| | |
d = |
| ? |
| | √12 + (−2)2 + 42 | |