Równanie prostej prostopadłej. Kolejny problem :D
cds: Zadanie:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o współczynniku kierunkowym m i przechodzącej
przez punkt A.
a) m = −23 A=(3,5)
Równanie na prostą prostopadłą to y=−1a + b , więc:
5 = −1/−2/3 + b (nie udało mi się zrobić ułamka w mianowniku, ma być −1 przez ułamek −2/3 )
i dalej nie wiem jak to zrobić. −.−
5 cze 16:52
oaxoaxoax: Nie podstawiaj pod cały wzór od razu

.
Podstaw najpierw pod warunek prostopadłości, oblicz m
2, a następnie podstaw dane punktu A, by
obliczyć współczynnik b.
y=m
2x + b

. Gdyby coś nie wychodziło to pisz.
5 cze 16:58
cds: Nie wychodzi mi w ogóle przekształcanie tego wzoru ;\
y=m2x + b <− jeśli mam wyznaczyć z tego m2 to:
y=m2x + b / − b
y−b = m2x / : x
y−bx = m2
I teraz jakbym podstawił, to:
5−b3 / * 3
3m2 = 5 − b
I dalej nie wiem...
5 cze 17:25
oaxoaxoax: Jejku, co Ty robisz
| | 2 | |
Wstawiasz do wzoru y= |
| x + b. Podstaw teraz dane punktu i oblicz  . |
| | 3 | |
5 cze 17:33
5 cze 17:34
cds: yay

5=
32 * 3 + b
5 =
92 + b
5 = 4,5 + b /−4,5
12 = b
y =
32x +
12
Dzięki za pomoc
5 cze 17:49