Rozwiązać równanie różniczkowe
Calista: Rozwiązać równanie różniczkowe x'=4
√x * cos2t określone dla x>0. Wyznaczyć rozwiązanie
spełniające warunek początkowy x(0) = 4.
Oto co obliczyłam:
x' = 4
√x * cos2t
x' = dx/dt
dx/dt = 4
√x * cos2t
dx=4
√x * cos2tdt
dx/4
√x = cos2tdt
∫1/4*1/
√x dx = ∫cos2tdt
1/4 * 2
√x = 1/2 sin2t+c
1/2
√x = 1/2sin2t+c
√x = sin2t+2c
x = +/− sin
2 *2t + 4c
2
i tu utknęłam, nie wiem co mam zrobić dalej, pomocy
Jack:
....
....
√x=sin2t+C
x=(sin2t+C)
2
Teraz podstawiamy warunki początkowe x(0)=4
4=(0+C)
2
4=C
2 ⇒ C=±2
Zauważmy, że dla C=−2 mamy
√x=sin2t−2<0 co daje sprzeczność (ponieważ
√x≥0)
Zatem C=2
Stąd x(t)=(sin2t+2)
2