Dla jakich wartości parametrów a, b liczba x0 jest 2x pierwiastkiem
ysiulec: Witam,
W sieci znalazłem mnóstwo tematów na różnych forach poruszających to zadanie, ale na żadnym nie
znalazłem prostego wytłumaczenia

Dla jakich wartości parametrów a, b liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
a) w(x) = 6x
4 + 8x
3 − 8x
2 + ax + b, x0 = −1
W odpowiedziach jest a = −16, b = −6
Wyczytałem, że trzeba podzielić ten wielomian przez (x + 1)
2, czyli x
2+2x+1. No to
podzieliłem, wyszło mi (6x
2 − 4x − 6) + reszta. Owa reszta już mi coś chyba nie wyszła.
Jeju, ratujcie
ysiulec: Chciałem, by tekst się zmieścił w okienku na dole, przepraszam

. Liczba −1 jest dwukrotnym
pierwiastkiem.