poczodna
madlen: mam problem w obliczeniu pochodnej;
(sinx4(3x))'
prosiłabym bardzo o pomoc
5 cze 15:36
Godzio:
(sinx4 * 3x)' = (sinx4)' * 3x + sinx4 * (3x)' = cosx4 * 4x3 * 3x + sinx4 * 3 =
12x4 * cosx4 + 3sinx4
5 cze 15:38
Bogdan:
Podaj jeszcze raz wzór funkcji, Twój zapis nie jest jasny, czy jest f(x) = (sinx4) * (3x)
czy może f(x) = sin(x4*3x) ?
5 cze 15:40
madlen: f(x) = (sinx4) * (3x)
5 cze 15:51
madlen: profesor podał sam wynik który wynosi 4sin3*(3x)*cos3*3 nie wiem jak do tego dojśc
5 cze 15:53
Bogdan:
Rozwiązanie dla tej postaci wzoru funkcji podał Godzio
5 cze 15:55