granice i asymptoty
Matt: mam cos takiego y=ln(x2+1), mam sprawdzic asymptoty i wykonoć wykres. Wykres zrobilem, a
sprawdzajac asymptoty w niesaczonosci a wychodzi mi 0,
licząc b czyli lim ln(x2+1) − x mam problem. Wie ktoś ile wyjdzie b/jak obliczyc?
5 cze 14:44
Matt: czyli chodzi o granice lim ln(x2+1) − x
x→∞
5 cze 14:53
ancymon: limx→∞ ln(x2+1) − x = ln ( limx→∞ x2+1 ) = +∞
5 cze 20:32
ancymon: przepraszam tam jest jeszcze −x a wiec ostateczny wynik to −∞
5 cze 20:33
Matt: czyli jest
∞−
∞ czyli ciąg nieoznaczony. wiec cos jest nie tak
5 cze 23:29