co zrobić z pierwiastkami równania?
Max: 2x−3x−2 = x−6
D:R/{2}
później wychodzi, że:
2x−3x−2 = (x−6)(x−2)x−2
−x2+10x−15=0
Δ = 100−60
√Δ=√40
x1 = −10−√402
x2 = −10+√402
Czy to jest poprawny wynik zadania, czy gdzieś popełniam błąd i go nie zauważam?
5 cze 14:44
Matt: powinno być −x
2+10x−21=0
5 cze 14:48
ICSP: √40 = 2
√10
| | 10 + 2√10 | |
x1 = |
| = 5 + √10 |
| | 2 | |
x
2 = 5 +
√10
5 cze 14:49
ICSP: x2 = 5 − √10
5 cze 14:50
Max: dzięki wielkie Matt, głupek ze mnie
5 cze 14:50
PanCogito: | 2x−3 | | 2x−3 | | 2x−3 | | −x2+8x−12 | |
| = x−6 ⇒ |
| − x+6 = 0 ⇒ |
| − |
| = 0
|
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| x2−6x+9 | |
| = 0 ⇔ (x2−6x+9)(x−2) = 0 ⇒ (x−3)2(x−2) = 0 ⇒ x1 = 3 x2 = 2 |
| x−2 | |
5 cze 14:53
ICSP: | 2 *3 − 3 | | 6 −3 | | 3 | |
| = 3−6 ⇔ |
| = −3 ⇔ |
| = −3 ⇔ 3 = −3  |
| 3−2 | | 3−2 | | 1 | |
O dwójce to już w ogóle nic nie powiem.
5 cze 14:56
ICSP: D : x ∊ R\{2}
2x−3 = (x−6)(x−2)
2x − 3 = x
2 − 8x + 12
x
2 − 10x + 15 =0
Δ = 40
√Δ = 2
√10
x
1 = 5+
√10
x
2 = 5 −
√10
5 cze 14:58
PanCogito: W mianowniku masz 3−2 = 1 a powinno być −1
5 cze 14:58
ICSP: 3 − 2 = 1 ≠ −1
5 cze 15:00