matematykaszkolna.pl
objętość walca. panna_waga: Pomóżcie dobrzy ludzie Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem,którego przekątna o długości d tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α.Wyznacz objętość walca.Wykonaj obliczenia dla d=82 i α=60o Na pewno będzie coś sinα, cosα, ale nie mam pojęcia jak, bo nie umiem ich stosować. I takie mam dodatkowe pytanie, kiedy mam wiedzieć, że akurat w danym zadaniu trzeba zastosować te własności funkcji trygonometrycznych? Z góry dzięki za wszelką pomoc. P.S. I nie chodzi mi o gotowca, bardziej o wytłumaczenie co i jak
5 cze 14:31
Godzio: rysunek Żeby obliczyć objętość musisz wyznaczyć promień i wysokość walca, masz trójkąt prostokątny z daną d i kątem α więc i to i to możesz wyznaczyć
 2πr 
sinα =

⇒ r = ...
 d 
 H 
cosα =

⇒ H = ...
 d 
V = πr2H = ...
5 cze 14:36
panna_waga:
 2πr 3 3 166π 
sinα =

⇒ r = 2πd*sin60o = 2πd*

= 162π*

=

=
 d 2 2 2 
86
 H 1 82 
cosα =

⇒ H = cos60o*d =

*82 =

= 42
 d 2 2 
V = πr2H = π*(86π)2 * 42 = i dalej nie umiem, bo nie umiem mnożyć pierwiastków itd. To w ogóle tak ma być? Bo mam wątpliwości dość duże.
5 cze 15:07
Godzio:
 dsinα 
r =

H = dcosα
 d2sin2α d3sin2αcosα 
V = πr2H = π *

* dcosα =

2  
Teraz podstaw dane, najpierw trzeba było wyznaczyć tę objętość, a następnie podstawić dane
5 cze 15:30
panna_waga: Nie potrafię napisać poprawnie jak podstawiam, ale wynik powinien wyjść 966π, mam rację?
5 cze 16:05
Godzio: Mi tak wyszło:
 962 
V =

π 
5 cze 16:26