Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem,którego przekątna o długości d tworzy
z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze α.Wyznacz objętość walca.Wykonaj
obliczenia dla d=8√2 i α=60o
Na pewno będzie coś sinα, cosα, ale nie mam pojęcia jak, bo nie umiem ich stosować. I takie mam
dodatkowe pytanie, kiedy mam wiedzieć, że akurat w danym zadaniu trzeba zastosować te
własności funkcji trygonometrycznych?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
P.S. I nie chodzi mi o gotowca, bardziej o wytłumaczenie co i jak
Żeby obliczyć objętość musisz wyznaczyć promień i wysokość walca, masz trójkąt prostokątny z
daną d i kątem α więc i to i to możesz wyznaczyć
| 2πr | ||
sinα = | ⇒ r = ... | |
| d |
| H | ||
cosα = | ⇒ H = ... | |
| d |
| 2πr | √3 | √3 | 16√6π | |||||
sinα = | ⇒ r = 2πd*sin60o = 2πd* | = 16√2π* | = | = | ||||
| d | 2 | 2 | 2 |
| H | 1 | 8√2 | ||||
cosα = | ⇒ H = cos60o*d = | *8√2 = | = 4√2 | |||
| d | 2 | 2 |
| dsinα | ||
r = | ||
| 2π |
| d2sin2α | d3sin2αcosα | |||
V = πr2H = π * | * dcosα = | |||
| 4π2 | 4π |
| 96√2 | ||
V = | ||
| π |