wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej
poly:
5 cze 14:20
ICSP: x4 + x2 − 20 ≠ 0
5 cze 14:24
Nie jestem mądry: x4+x2−20≠0
x2=t
t2+t−20≠0
Δ=1 +80= 81
t1= −4
t2= 5
x2= −4 równanie sprzeczne
x2=5 ⇒ x= √5 lib x= −√5
D∊R / { −√5 , √5}
5 cze 14:24
Nie jestem mądry: Chyba gdzieś się pomyliłem w obliczeniach...
t1=−5
t2= 4
x2=4 x= 2 , −2
wtedy D∊ℛ / {−2 ,2}
5 cze 14:27
pomocny mariusz: x
4+x
2−20 ≠ 0
pomocniczy parametr t
x
2=t
t
2+t−20≠0
Δ=1+80=81
√Δ=9
t2 = U {−1+9}{2} = 4
jeśli t = x
2
x1 =
√5 lub −
√5
x2 = 2 lub −2
D:R\{−
√5;−2;2;
√5}
5 cze 14:28
Nie jestem mądry: Mariusz czy liczba podniesiona do kwadratu może być ujemna ?
5 cze 14:30
ICSP: może.
5 cze 14:30
Nie jestem mądry: No tak np liczba i=√−1 daje −1 po podniesieniu do kwadratu ale czy w tym przypadku kiedy t=
−5
x2= −5 ⇒ x= √−5 x= −√−5 wątpię że możemy tak zapisać
5 cze 14:34
ICSP: Po pierwsze trzeba zauważyć ze nie jest napisane na jakich liczbach mamy ustalać dziedzinę.
Zakładamy że działąmy na liczbach rzeczywistych. Wtedy nie istnieje pojecie pierwiastka z
liczby ujemnej dlatego zapis p{−5 jest nie poprawny. Problem w tym ze nikt nie zapisał przy
wprowadzeniu zmiennej t następującego warunku t ≥ 0
5 cze 14:36
poly: Dzięki bardzo mi pomogliście i mam jeszcze jedno zadanie jeśli mi pomożecie bede wdzięczna.
Polecenie jest to samo.
5 cze 14:43
ICSP: x3 + 4x + 5 = x3 + x2 − x2 −x + 5x + 5 = x2(x+1) − x(x+1) + 5(x+1) = (x+1)(x2 − x + 5)
Drugi nawias nie ma pierwiastków
D : x ∊ R\{−1}
5 cze 14:53
Hardcore:

Jak Obliczyć ilość kropek
5 cze 15:18
poly: Nie rozumiem. Możesz zapisac to jakos łatwiej?
5 cze 15:19
ja: 19 kropek
23 maj 20:45
pozdro: x2 = −5
x = √−5
jest to sprzeczność
8 maj 19:23