Help me!
Kropek: Nie szkicując wykresów funkcji:
a) y=5x b) y=3x−6 c) y=−2x+5 d) y=0
1 stopień oblicz ich miejsca zerowe
2 stopień wskaż, która z nich jest funkcją rosnącą, a która malejącą
3 stopień podaj rzędne punktów przecięcia ich wykresów z osią y
Wiem ze dla niektórych to i banalne ale pomózcie,bo ja juz tego nie ogarniam.Z góry dziękuje
5 cze 14:09
Bogdan:
y = WZÓR
1) miejsce zerowe: WZÓR = 0, stąd wyznaczasz x,
2) y = ax + b jest rosnąca dla a > 0, jest malejąca dla a < 0, jest stała dla a = 0.
3) rzędna punktu przecięcia wykresu z osią y jest równa y = WZÓR dla x = 0
5 cze 15:36