jedna nie wiadoma
as: Witam jak policzyć coś takiego
(4/x + 0,05)0,4 = 0,052
wzór jest taki (dywidenda / cena akcji + wzrost dywidendy) udział w kapitale = koszt kapitału
własnego.
x − cena akcji ( znam odpowiedź ma być 50)
bo (4/50 + 0,05)0,4 = 0,052 czyli koszt kapitału własnego to 5,2%, jednak jak dość do tych 50?
5 cze 13:41
Bogdan:
| | 4 | | 5 | | 0,052 | |
Trzeba rozwiązać proste równanie: |
| + |
| = |
| |
| | x | | 100 | | 0,4 | |
5 cze 13:47
xyz: (4/x+5/100)*4/10=52/1000
16/10x+2/100=52/1000
16/10x=52/1000−2/100
16/10x=52/1000−20/1000
16/10x=32/1000//podzielic przez 1/10
16/x=32/100
x=(16*100)/32
x=50
5 cze 13:51