Rozwiąż równania
Kuba: Witam
Mam zadanie do wykonania z wielomianów a w tych sprawach jestem całkiem zielony proszę o
pomoc. Zadanie wygląda tak:
Rozwiąż równania:
a) x(x−1)(x+2)=0
b)−3x3+2x2+2=0
c)7x3−5x2−7x+5=0
d)−4x3+2x2+12x−6=0
Z góry dziękuje ! ! !
5 cze 13:25
;p: a)
(x2−x)(x+2)=0
x3+2x2=0
X3+x2=0
5 cze 13:32
;p: sorry pomyłka tam w drugiej linijce ma byc −
5 cze 13:33
Bogdan:
W a) odpowiedź jest zapisana w równaniu, trzeba ją odczytać: x1 = 0, x2 = 1, x = −2.
W pozostałych przypadkach dobrze by było sprowadzić równania do postaci takiej, jak
w punkcie a), czyli do postaci iloczynowej.
5 cze 13:33
;p: i tym samym w 3
5 cze 13:33