obliczyc pole obszaru ograniczonego liniami
alexia: y=2x−x2, x=y=0
5 cze 13:23
alexia: sorry tam miało byc x+y=0
5 cze 13:47
Bogdan:

y = 2x − x
2 i y = −x
Można przesunąć układ współrzędnych o 3 jednostki w dół, co jest równoznaczne
z translacją wykresów y = 2x − x
2 i y = −x o wektor [0, 3].
Wykresy po przesunięciu wyrażają się wzorami: parabola y = −x
2 + 2x + 3, prosta y = −x + 3.
Pole ograniczone tymi liniami można obliczyć z zastosowaniem całki oznaczonej w granicach
od x = 0 do x = 3:
3
Pole P = ∫ (−x
2 + 2x + 3 − (−x + 3)) dx
0
5 cze 14:27
alexia: dziękuję
5 cze 14:29
alexia: a mam jeszcze pytanie... tą całkę się tak zostawia czy trzeba ją liczyć?
5 cze 15:00
Bogdan:
Jeśli polecenie w zadaniu brzmi: oblicz pole obszaru, to trzeba całkę obliczyć. W tym przypadku
trzeba.
5 cze 15:04
alexia: a mogłabym prosić o obliczenie jej bo chciałabym sprawdzic z tym co sama policzylam
5 cze 15:18
Bogdan:
Nie, ta za łatwa całka. Podaj zapis swojego rozwiązania, sprawdzę.
5 cze 15:22
5 cze 15:25
Bogdan:
Przepraszam ICSP, ale poczekam na odpowiedź alexia i jej zapis obliczeń.
5 cze 15:29
ICSP: ale gdybym miał źle to nie pisz poprawnej tylko ja spróbuje znaleźć błąd w swoich obliczeniach.
5 cze 15:34
Bogdan:
Dobrze
5 cze 15:37
alexia: 3 −x2 x3
∫=2*_____ − ___
0 2x+3 3
x2=2x+3
X2−2x−3=0
a=1 b=−2 c=−3
Δ=16
pierwiastek z Δ=4
x1=−1
x2=3
5 cze 15:39
alexia: oto moje wypociny

oczywiście cierpię na dyskalkulię ale to akurat z zeszytem robiłam
5 cze 15:40
alexia: tam ma byc 3−X2 przez 2x+3 − x3 przez 3
5 cze 15:42
Bogdan:
Przed wysłaniem swojego zapisu proszę sprawdzić na podglądzie, czy jest czytelny.
Twój zapis alexia nie jest czytelny.
Czy wiesz, jak oblicza się wartości całek oznaczonych?
5 cze 15:44
alexia:
∫f(x)dx=F(b)−F(a)=F(x)ba
5 cze 15:49
Bogdan:
No właśnie, to teraz zastosuj tę formułę i pokaż swoje obliczenia.
5 cze 15:53
alexia: P=3x22−x33
P=16(9−2x)x2
P=−16x2(2x−9)
P+x33−3x22=0
P=0 x=92
5 cze 16:08
alexia: P=92 x=−32
P=92 x=3
5 cze 16:10
alexia: dobrze?
5 cze 16:46
Bogdan:
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
P = [F(3) − F(0)] 03 = [ |
| x2 − |
| x3] 03 = |
| *32 − |
| *33 = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
5 cze 17:09
alexia: ok, dzieki

ale mam problem jeszcze z jednym zadaniem
9y2=4x3
0≤x≤3
na długość łuku
5 cze 17:20
Bogdan:
Widzę zadanie ze zbioru zadań Krysickiego i Włodarskiego: "Analiza matematyczna w zadaniach"
(zadanie nr 20.28).
Przekształć wzór linii do postaci y = ... i zastosuj procedurę wyznaczania długości łuku,
jest podana w wymienionym zbiorze zadań.
5 cze 17:41
alexia: nie posiadam niestety tego zbioru...
czy to będzie coś takiego?:
9y2=0≤x≤3
y=0 ⋀ 0≤x≤3
5 cze 17:59
Bogdan:
To polecam ten zbiór.
Jeszcze raz. Przekształć wzór 9y2 = 4x3 do postaci y = ...
5 cze 18:13
alexia: y2=4x39
y=2x3/23
5 cze 18:23
Bogdan:
| | 2x3/2 | |
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków. Efekt jest taki: y = |
| . |
| | 3 | |
0
Długość łuku dla y ≥ 0 i x∊<0, 3> oblicz z zależności: L = ∫
√ 1 + (y')2 dx
3
5 cze 18:44
ICSP: Bogdan dwa pytanka.
Pierwszy raz w życiu liczyłem długość łuku więc kompletnie nie jestem pewien wyniku − 12

Drugie czy jest różnica w zapisie 3 na dole czy 3 na górze w tym zapisie całki?
5 cze 18:59
ICSP: oczywiście 12 jest na plusie.
5 cze 19:00
alexia:
tam po całce oczywiscie jest pierwiastek, wszystko jest pod duzym pierwiastkiem i ten symbol ϱ
oczywiscie jest inny ale nie było podobnego
5 cze 19:02
alexia: 6√3≈10,392
tak ma wyglądać wynik?
5 cze 19:04
Bogdan:
b a
ICSP, Jest różnica w zapisach ∫ f(x) dx, ∫ f(x) dx.
a b
3
W tym przypadku powinno być L = ∫ √1 + (y')2 , mój poprzedni zapis nie jest właściwy,
0
nawet nie zauważyłem wysyłając go, że chochlik coś namieszał. Dziękuję ICSP za
zwrócenie uwagi na ten szczegół.
12, a także 6√3 nie są poprawnymi rozwiązaniami.
5 cze 19:29
alexia: to ja już nie wiem...poddaje się
5 cze 19:33
Bogdan:
| | 2 | | 2 | | 3 | |
y = |
| x3/2, y' = |
| * |
| x1/2 = √x, (y')2 = x |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | t3/2 | |
∫ (1 + x)1/2 dx = / 1 + x = t, dx = dt / = ∫ t1/2 dt = |
| + C = |
| | 3/2 | |
Długość łuku L dla y ≥ 0 i x∊<0, 3>:
| | 2 | | 16 | | 2 | | 14 | |
L = [ |
| (1 + x)√1 + x ]03 = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
5 cze 20:00
alexia: dzięki
5 cze 20:03
ICSP: Bogdan mam pytanko
| | 2 | |
∫ √1+xdx = |
| (x+1)32 + C czy to jest źle obliczone? |
| | 3 | |
5 cze 21:52
ICSP: Nie ja genialny jestem


Liczyłem tak:
| 2 | |
| * (x+1)32 . teraz wstawiamy 3 |
| 3 | |
| 2 | |
| * 8 = 12   Jak ja maturę zdałem  |
| 3 | |
| 2 | | 16 | |
| * 8 = |
| ale nadal mi źle wychodzi:( |
| 3 | | 3 | |
5 cze 21:56
ICSP: a nie przepraszam bardzo. Już znalazłem błąd. Dziękuję Bogdanie
5 cze 21:57
Bogdan:
ICSP, teraz do swojego wyniku wstaw 0, bo przedział jest od 0 do 3.
5 cze 22:00
ICSP: zauważyłem właśnie

Zmyliło mnie liczenie całek z zerem na dole i zapomniałem że 1
n = 1
5 cze 22:02
naten: Obliczyć pola obszaru ograniczonego parabolami y=4−x2 oraz y=x2−2x
2 cze 18:33